Tradycyjne krokiety są z mięsem. U mnie domu nikt za takimi nie przepadał, więc moja Babcia wraz z Mamą wymyśliły inną wersję.Ciasto:0,5 l mlekaszklanka wody gazowanejłyżeczka cukrułyżeczka solijajkomąkaDo miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej.Farsz:ziemniaki0,5 kg kapusty kiszonejcebulasólpieprzZiemniaki obrać i ugotować. Ugotowane pognieść z solą i pieprzem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle. Dodać do ziemniaków. Kapustę kiszoną ugotować (żeby była miękka, ale nie rozgotowana), odcisnąć sok i drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.Podawać same lub z sosem grzybowym, mięsnym. Ja najczęściej daję na krokiety uduszone pieczarki z cebulką.Smacznego ;)