Wykonanie
Jest tak gorąco, a musiałam przygotować ciasto, więc zdecydowałam się na sernik gotowany z
galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu (sernik gotowany z
polewą czekoladową). Zamiast polewy użyłam do niego
owoce sezonowe,
truskawki i
maliny.Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :).
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na formę o rozmiarze 23x23cm:1 kg tłustego/półtłustego
twarogu (trzykrotnie mielonego albo z wiaderka)200 gramów
masłapół szklanki
mleka1 szklanka
cukru2 budynie
waniliowe* (takie na pół litra
mleka)2 łyżeczki esencji waniliowej (lub
cukier waniliowy)3
jajkaherbatniki2
galaretki truskawkowe2 szklanki wrzącej
wodytruskawkimaliny* chodzi o proszek
Wykonanie:1. Do dużego garnka przełóż:
ser,
masło,
cukier,
jajka, esencję
waniliową.2. Mieszaj składniki (trzepaczką) i jednocześnie gotuj je na małym ogniu.3. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza wlej do masy budynie wymieszane w
mleku. Mieszaj szybko aż do zgęstnienia masy.4. Wyłóż blachę folią spożywczą. Gorącą połowę masy wylej na wyłożone na dnie blachy
herbatniki, wyłóż na nią drugą warstwę
herbatników, a na nie wylej pozostałą część masy. Odstaw do schłodzenia.5. Ciasto w temp. pokojowej wstaw do lodówki.6.
Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia.7. Na cieście wyłóż
owoce i zalej je tężejącą
galaretką.8. Wstaw do lodówki na całą noc.
Smacznego :)