ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kochani, ja znowu jestem chora. Po grypie żołądkowej przyszła pora na jakieś okropne przeziębienie i gorączkę 39 stopni. Nie ma to jak drugi tydzień pracy...gdy do pracy nie było w stanie się iść. Na szczęście między jedną chorobą, a drugą dałam radę zrobić te pyszne mini serniczki! Jestem nimi zachwycona, wykonanie łatwe, w smaku pyszne i do tego wyglądają bardzo efektownie.
Synuś po zjedzeniu jednego takiego rozpłakał się, że to już koniec..
Przepis znalazłam tutaj.
Potrzebujemy:
Na serniczki:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
ekstraktu waniliowego (tutaj przepis na domowy ekstrakt waniliowy)
1 jajko
3 łyżki drobnego cukru
Na puree malinowe:
70 g malin
1 łyżka cukru
Składniki na serniczki rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy.
Maliny miksujemy blenderem razem z cukrem, przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek.
Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
Nakładamy masę serową do środka i łyżeczką na wierzch kładziemy puree malinowe.
Za pomocą wykałaczki robimy wzorki:
Pieczemy w 150 stopniach przez 25 minut.
Schładzamy przy otwartym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy (w przepisie było zalecane chłodzenie kilka godzin, spróbowaliśmy przed chłodzeniem i po i dla nas smakowały tak samo:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/10/pyszne-mini-serniczki-z-malinowym-puree.html