ßßß Cookit - przepis na Mini - serniczki z malinowym puree

Mini - serniczki z malinowym puree

nazwa

Wykonanie

Najbardziej fantazyjne mini serniczki w tym sezonie, z pysznym malinowym puree ;-). Bez spodu, sama masa serowa! Do przygotowania w kilka minut i bez użycia miksera - składniki należy tylko wymieszać widelcem. Poza sezonem malinowym można wykorzystać do nich inne owoce, np. truskawki, jagody, wiśnie (a zamrożone owoce trzeba najpierw rozmrozić). Bardzo polecam!
Składniki na masę serową:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii)
1 jajko
3 łyżki drobnego cukru
70 g malin
1 łyżka cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać widelcem. Odłożyć.
Maliny zmiksować przy pomocy blendera na puree. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Do gładkiego puree dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać.
Przygotować standardową formę na muffinki. Wyłożyć ją 10 papilotkami. Pomiędzy papilotki rozdzielić masę serową. Na wierzch każdego mini serniczka kłaść łyżeczkę puree, delikatnie wciskając ją również w środek. Przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków zrobić fantazyjne esy - floresy.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut, z parą (poziom niżej w piekarniku ustawić żaroodporne naczynie z wrzącą wodą i pozostawić je tam na cały czas pieczenia). Przestudzić w stygnącym, lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Z przepisu otrzymamy około 10 mini-serniczków.
Smacznego :-).
Inspiracja - Martha Stewart, przepis własny.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini---serniczki-z-malinowym-puree