Wykonanie
Najbardziej fantazyjne mini serniczki w tym sezonie, z pysznym
malinowym puree ;-). Bez
spodu, sama masa serowa! Do przygotowania w kilka minut i bez użycia miksera - składniki należy tylko wymieszać widelcem. Poza sezonem
malinowym można wykorzystać do nich inne
owoce, np.
truskawki,
jagody,
wiśnie (a zamrożone
owoce trzeba najpierw rozmrozić). Bardzo polecam!Składniki na masę
serową:400 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie100 ml
mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z
wanilii)1
jajko3 łyżki drobnego
cukru70 g
malin1 łyżka
cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Składniki na masę
serową umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać widelcem. Odłożyć.
Maliny zmiksować przy pomocy blendera na puree. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Do gładkiego puree dodać 1 łyżkę
cukru i wymieszać.Przygotować standardową formę na muffinki. Wyłożyć ją 10 papilotkami. Pomiędzy papilotki rozdzielić masę
serową. Na wierzch każdego mini serniczka kłaść łyżeczkę puree, delikatnie wciskając ją również w środek. Przy pomocy wykałaczki lub patyczka do szaszłyków zrobić fantazyjne esy - floresy.Piec w temperaturze 150ºC przez około 25 minut, z parą (poziom niżej w piekarniku ustawić żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą i pozostawić je tam na cały czas pieczenia). Przestudzić w stygnącym, lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Z przepisu otrzymamy około 10 mini-serniczków.Smacznego :-).
Inspiracja - Martha Stewart, przepis własny.