Wykonanie
Dzisiaj podam przepis na pyszny warkocz z
serem i
malinami, zwany również
struclą serową. Uwielbiam takie ciasta od popołudniowej
kawy.
SKŁADNIKI :4 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 kostki
drożdży 100 g1/4 szklanki
cukru100 g
masła, roztopionego w mikrofalówce1/4 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mlekaDrożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżką
cukru. Przelewamy je do dużej miski i dodajemy resztę składników na ciasto. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy trochę
mąki lub dolewamy
mleka.Ciasto nie może być zbyt luźne ani za twarde.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.NADZIENIE :250 g
twarogu1/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy500 g
malinTwaróg mieszamy z
cukrem aż powstanie zwarta, serowa masa.PRZYGOTOWANIE :Ciasto po wyrośnięciu lekko ugniatamy, dzielimy na dwie równe połowy. Każdą część rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy, na prostokąt o grubości około 1 centymetra.Boki tych prostokątów tniemy na paski 2 centymetrowe a na środku, wzdłuż układamy farsz
serowy i dodajemy
maliny lub inne
owoce.Paski przeplatamy na przemian, tworząc warkocz do samego końca
strucli. Teraz lekko ją podważamy i przekładamy na wysmarowanej
olejem podłużnej formy.
Strucle wychodzą dwie, więc do pieczenia używamy dwóch, podłużnych foremek.Ciasto można posypać kruszonką, lub
owocami albo posmarować rozmąconym
jajkiem.Warkocze pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 *C, pieczemy około 35 minut.