ßßß Cookit - przepis na STRUCLA SEROWA Z MALINAMI

STRUCLA SEROWA Z MALINAMI

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podam przepis na pyszny warkocz z serem i malinami, zwany również struclą serową. Uwielbiam takie ciasta od popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI :
4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 kostki drożdży 100 g
1/4 szklanki cukru
100 g masła, roztopionego w mikrofalówce
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżką cukru. Przelewamy je do dużej miski i dodajemy resztę składników na ciasto. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności dosypujemy trochę mąki lub dolewamy mleka.Ciasto nie może być zbyt luźne ani za twarde.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
NADZIENIE :
250 g twarogu
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
500 g malin
Twaróg mieszamy z cukrem aż powstanie zwarta, serowa masa.
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto po wyrośnięciu lekko ugniatamy, dzielimy na dwie równe połowy. Każdą część rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o grubości około 1 centymetra.
Boki tych prostokątów tniemy na paski 2 centymetrowe a na środku, wzdłuż układamy farsz serowy i dodajemy maliny lub inne owoce.
Paski przeplatamy na przemian, tworząc warkocz do samego końca strucli. Teraz lekko ją podważamy i przekładamy na wysmarowanej olejem podłużnej formy. Strucle wychodzą dwie, więc do pieczenia używamy dwóch, podłużnych foremek.
Ciasto można posypać kruszonką, lub owocami albo posmarować rozmąconym jajkiem.
Warkocze pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 *C, pieczemy około 35 minut.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/strucla-serowa-z-malinami.html