ßßß Cookit - przepis na Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

Pierogi z grzybami leśnymi i kaszą

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pieczarki do herbatki
Szare kluchy w Różowej Kuchni »
Mamy sezon na grzyby i trzeba to wykorzystać . Wszak las daje nam dużo możliwości kulinarnych mamy grzyby więc działamy.
Ciasto na pierogi:
mąka 300 g
wrzątek 250 ml
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g kaszy gryczanej Bio
400 g ugotowanych prawdziwków
100 g startego żółtego sera
1 jajko
olej do smażenia
kostka rosołowa grzybowa
pieprz ziołowy szczypta
sól do smaku
majeranek 1 łyżeczka
natka pietruszki posiekana bardzo drobno
cebula 2 szt
Wykonanie ciasta:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i wyrabiamy dodatkowo rękoma. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy. Wykrawamy kółka ( użyłam miseczki szklanej by pierogi były większe ).
Wykonanie farszu :
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy kasze do wrzątku i gotujemy na małym ogniu . Dodajemy rosołek grzybowy . Gotujemy do momentu , aż kasza wciągnie cała wodę.Grzyby obieramy , kroimy w kostkę ( jak pójdzie to super) myjemy i gotujemy ( międzyczasie zbieramy szum).Ugotowane grzyby przemywamy pod bieżąca wodą , odcedzamy. Grzyby smażymy na oleju , doprawiamy je sola , pieprzem majerankiem i pietruszką . Usmażone i ostudzone grzyby mielimy i dodajemy do kaszy , wbijamy jajo i dodajemy ser . Farsz mieszamy , ostudzony nakładamy łyżką na nasze przygotowane kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i na patelni podsmażamy .Ugotowane pierożki polewamy usmażoną cebulką i podajemy .
poniedziałek, 05 października 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/10/Pierogi-z-grzybami-lesnymi-i-kasza-1.html