Wykonanie
Bardzo, bardzo mnie ciekawi, czy udaje mi się Was wciągnąć w kręcenie koktajli na drugie śniadanie. Ja kręcę z radością
zioła, zielone liście,
owoce, ziarna,
orzechy, pestki, warzywa i co tylko znajdę w lodówce lub upoluję na targu. A dziś proponuję nowy,
rześki zielony koktajl na wiosenne przebudzenie organizmu . Lato ubiegłego roku było przecudowne, jesień długa i
słoneczna, zima krótka i bezbolesna, a od kilku tygodni świat próbuje się obudzić w pięknym lutowo-marcowym słońcu. Czas przebudzić się wewnętrznie, rozkręcić metabolizm, odkwasić organizm i pobudzić do trawienia. Zakręćcie pyszny zielony koktajl!
Hej, dziś piękny poranek, nawet jeśli gdzieś
mgliście, to pięknie będzie! wpuśćcie dziś na chwilę Rebeccę Ferguson, co? Tak faaajnie rozkręca dzień, bardzo bardzo fajnie, posłuchajcie "
Fine and Mellow" z najnowszej płyty "Lady Sings the Blues"…
KIEŁKI - to bomba witamin, minerałów, błonnika i
białka - absolutnie idealne dla naszego organizmu zmęczonego zimą. Powinny być podstawą diety na wiosnę! Mają mnóstwo witamin z grupy B, C, D, E, K, PP a także fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, potasu,
jodu, manganu, miedzi, litu, selenu, beta-karotenu oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogate w błonnik mają niewiele kalorii i nie wzdymają. Hamują powstawanie wolnych rodników w organizmie, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, regulują trawienie. Świetnie działają na wygląd cery, włosów i paznokci oraz wzmacniają kości.
PESTKI DYNI - mają mnóstwo witamin z grupy B, są źródłem magnezu, cynku, fosforu, manganu i żelaza. Składniki w nich zawarte świetnie działają na oczyszczanie cery, wzmocnienie włosów i paznokci, wspomagają usuwanie z organizmu drobnoustrojów, trawienie, dobrze wpływają na koncentrację.
KOPEREK - jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, zawiera sporo wapnia, fosforu, żelaza i beta-karotenu.
Olejki eteryczne w nim zawarte wspomagają trawienie i przyswajanie pokarmów wpływa na lepsze wydzielanie
soków żołądkowych, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów.
NATKA PIETRUSZKI - zawiera flawonoidy,
olejki eteryczne, aminokwasy, chlorofil, dostarcza do organizmu żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź, ale przede wszystkim jest cennym źródłem witaminy C. Wspomaga oczyszczanie nerek i dróg moczowych, pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia wzrok i wspomaga usuwanie nadmiaru
wody z organizmu.ŚWIEŻA
MIĘTA - jest bogata w
białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Wspomaga trawienie, pobudza wytwarzanie żółci, usprawnia pracę jelit, działa przeciwbakteryjnie i uspokajająco.
OGÓREK - jest "chudy", czyli niskokaloryczny. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru
wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
KEFIR - jest źródłem wapnia, kwasu foliowego,
białka i witamin z grupy B. Świetnie pobudza apetyt, wydzielanie żółci i
soków trawiennych, redukuje poziom złego cholesterolu, wspomaga perystaltykę jelit. na niewiele kalorii i jest lepiej przyswajany niż
mleko. Łagodzi zatrucia pokarmowe, korzystnie wpływa na układ nerwowy, zawarte w nim składniki ułatwiają wchłanianie wapnia i trawienie
białek pokarmowych, wspomaga nasz układ odpornościowy (bardzo cenne na przewiośniu). Dobroczynnie wpływa na wygląd włosów, nawilża od wewnątrz, dzięki
czemu poprawia wygląd skóry.
OLEJ LNIANY (tłoczony na zimno) - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, lignany, a także witaminę E. Fantastycznie działa na nasz organizmy - pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega miażdżycy, wspomaga utrzymanie równowagi hormonalną, perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie. Dietetycy zalecają spożywanie 1 łyżeczki
oleju lnianego dziennie.
Rześki, wytrawny, pobudzający, leciutko chrupiący. No po prostu bardzo fajny koktajl na wiosnę - idealny na śniadanie, czy drugie śniadanie do zabrania do pracy.2 łyżki pestek dynikilka gałązek świeżego
koperkukilka gałązek świeżej
natkikilka gałązek świeżej
mięty1/2 świeżego
ogórkałyżeczka soku wyciśniętego z
cytrynyspora garść
kiełków rzodkiewki lub lucernyszczypta
soliszczypta świeżo mielonego
pieprzu250ml
maślanki lub
kefiruZblenduj razem
pestki dyni i
zioła, dodaj obranego
ogórka,
sok z cytryny,
kiełki rzodkiewki i
maślankę lub
kefir, dopraw do smaku. Zblenduj całość na gładki mus. Na zdrowie!