Wykonanie
Kolorowe i orzeźwiające połączenie
waniliowego sernika w obłędnym kolorze z
owocami i kremem
śmietanowym.
TORTOWNICA 26 cmspód
ciasteczkowy:130 gramów
herbatników maślanych90 gramów stopionego
masła2 kopiaste łyżki
kakaowkładka
serowo - dyniowa0,5 kg
twarogu wiaderkowego (miałam President, bo pakowany jest po 500 g)4
jaja1 szklanka
cukru pudru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (razem 80 g)2 kopiaste łyżki
cukru waniliowego150 - 170 gramów przestudzonego
pure dyniowego (jeśli jest bardzo rzadkie do masy dodatkowo dodajcie 1 łyżkę
mąki ziemniaczanej)1 - 1,2 kg
jabłek3
zielone galaretki (miałam
agrestowe)
biszkopt kakaowy:3
jaja4 łyżki
cukru1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 kopiasta łyżka
kakaoszczypta
solimasa śmietanowa:400 ml
śmietany kremówki 30%1 łyżka (z malutkim czubkiem)
żelatyny2 łyżki
cukru pudru1/3 szklanki wrzątku lub:400 ml
śmietany kremowej 36%2 śmietanfixy5
owoców kiwi (twardszych)4 - 5 łyżek kwaśnego
dżemu lub miękkiej
marmoladyTwaróg,
jaja i
pure wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.Jeśli dysponujemy jedną tortownicą w tym wymiarze najlepiej na początku upiec
biszkopt, a kiedy wystygnie przełożyć go i zawinąć w folię by nie wysechł.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą
soli, dodajemy
cukier, miksujemy do powstania
bezy i rozpuszczenia
cukru.
Potem wrzucamy
żółtka, krótko miksujemy, na końcu wsypujemy
mąkę i
kakao wymieszane z
proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników.Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
kaszą manną tortownicy 26 cm i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Studzimy.
Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać z
kakao i tłuszczem. Dno tortownicy wyłożyć mieszankę, porządnie docisnąć by były zwarte. Podpiec w piakrniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, schłodzić.Sernik.Całe
jaja miksujemy krótko z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodajemy je do
sera, krótko miksujemy do połączenia składników.
Potem dodajemy
pure, energicznie mieszamy łyżką, na końcu wsypujemy budynie i ewentualnie jeszcze
mąkę ziemniaczaną (jeśli
pure było rzadkie) i miksujemy na najszybszych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Na
ciasteczkowy spód wlewamy masę sernikową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut (w obydwu przypadkach funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Sernik studzimy przez 30 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika,
potem wyjmujemy na blat, schładzamy w lodówce.Masa
jabłkowa.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, wsypujemy do rondla, podlewamy około 1/4 szklanki
wody i dusimy do momentu kiedy
jabłka częściowo się nie rozpadną i zagęszczą, wyłączamy palnik, wsypujemy proszek
galaretkowy, energicznie mieszamy, odstawiamy do schłodzenia i zagęszczenia.
Kiedy to nastąpi, masę wylewamy na sernik, przykrywamy delikatnie wcześniej upieczonym
biszkoptem i bardzo delikatnie dociskamy, odstawiamy do lodówki.
Kiedy
jabłka całkiem stężeją, blat
biszkoptowy smarujemy kwaskowatym
dżemem.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy do temp. pokojowej.Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem,
potem dodajemy zahartowaną ( wymieszaną z 1 łyżeczką
śmietanki)
żelatynę i od razu miksujemy na najszybszych obrotach. Krem wykładamy na
biszkopt i wygładzamy powierzchnię.UWAGA: Polecam krem z dodatkiem
żelatyny niż ze śmietanfixami, przy krojeniu na plasterki ciasto będzie ładniej wyglądało (
kiwi nie rozpaćka się w kremie).Ciasto wstawiamy do lodówki by
śmietanka stężała.
Na końcu na wierzchu układamy cienkie(!) plasterki
kiwi i ponownie schładzamy przez parę godzin, a najlepiej przez całą noc.