ßßß Cookit - przepis na Tort urodzinowy Pomponiki

Tort urodzinowy Pomponiki

nazwa

Wykonanie

Mój własny :) Co tu dużo pisać - nad dekoracją trochę posiedziałam, ale ja to uwielbiam :)
A masa... mmmmm..... jeśli nie próbowaliście tortu z masą serową, to koniecznie musicie to nadrobić - połączenie rewelacyjne.
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki (160g) cukru
3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
0,5 kg twarogu śmietankowego, półtłustego (dobrze zmielony, z wiaderka)
0,5 l śmietany 30 lub 36%
2 łyżki żelatyny
2 czubate łyżki cukru pudru
2 duże cukry waniliowe
1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
mały słoiczek dowolnego dżemu lub marmolady
Poncz:
pół cytryny,
1 łyżeczka cukru pudru,
pół szklanki przegotowanej wody
Do dekoracji tortu:
masa cukrowa (ok. 800 g)
barwniki spożywcze w żelu
złoty pył perłowy do dekoracji Wilton
Wykonanie:
Biszkopt, masa maślana wg tego przepisu
Poncz wg tego przepisu
Masa serowa:
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna się nie ścięła.
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder (cały czas ubijając). Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym. Do żelatyny dodać 2 łyżki ubitej śmietany i wymieszać. Do twarogu dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach, na koniec dodać żelatynę. Masę podzielić na dwie części.
Źródło: Przyslijprzepis.pl
Biszkopt przekroić na 3 blaty, pierwszy wyłożyć na paterę, nasączyć ponczem, rozsmarować cienką warstwę dżemu i wyłożyć pierwszą część masy serowej. Rozsmarować równomiernie, przykryć drugim biszkoptem, znów nasączyć ponczem i rozsmarować dżem, a także drugą część masy serowej. Przykryć ostatnim biszkoptem.
Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania. Użyłam ok. 800 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).
Pompony wykonałam wg instrukcji zamieszczonej obok:
Źródło: http://www.cakesbyjantine.nl/tutorial-ruffle-pompom-flowers/
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/03/tort-urodzinowy.html