Wykonanie
Przeglądając album ze zdjęciami i notatki natchnęłam się na przepis, który zapomniałam opublikować.Bez wahania zabrałam się do pisania postu by się podzielić z
Wami przepisem na pyszny tort białyMasa jogurtowa-śmietanowa,serowa to idealne połączenie,które komponuje się idealnie z pozostałymi
smakami tortu. Tort możemy przygotować na każda okazję. W wersji dla dzieci zamieniamy poncz na bezalkoholowy, Tort zachwyci nie jednego smakosza. Do przygotowania kremu wykorzystałam
nabiał który świetnie się sprawdził. „Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je pić codzienne. Zapobiega złamaniom kości i osteoporozie.
składniki
biszkopt6 jaj1 szkl
cukru1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa biała1/2 litra
śmietany kremówki 30%400 ml
jogurtu naturalnego250 g
sera mascarponecukier puder do smaku -u mnie 3 łyżki2 łyżki
żelatyny100 ml
mlekasok z cytrynyPoncz1 szkl przegotowanej
wody50ml
koniaku25 ml
spirytusu3-4 łyżki
cukruSok z 1
cytrynyDodatkowo10 dag
migdałówdekoracje z
czekoladydekoracje z
cukru300ml drzem z
czarnej porzeczkiWykonanie
BiszkoptBiszkopt czekoladowy. Do miski wkładamy
białka, które ubijamy na sztywno Do masy
białkowej dodajemy
cukier,
żółtka delikatnie mieszamy Do masy jajecznej dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
kakao bardzo delikatnie mieszamy Masę
biszkoptową wylewamy do foremki prostokątnej średniej wielkości. wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni,wstawiamy foremkę z
ciastem i pieczemy około 30-40 minutMasa białaW 100 ml
mleka rozpuszczamy
żelatynę Ser mascarpone łączymy z
jogurtem dodajmy
sok z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Delikatnie łączymy masę
jogurtową ze
śmietaną dodajemy rozpuszczoną
żelatynę dokładnie mieszamy.PonczDo garnuszka z gorącą
wodą wsypujemy
cukier dokładnie mieszamy, następnie studzimy dodajemy
alkohol,
sok z cytryny dokładnie mieszamy.Prażenie
migdałów.Na suchej patelni prażymy
migdały.Przełożenie
tortuBiszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy krążek nasączamy ponczem, na który wykładamy drzem z
czarnej porzeczki,przykrywamy drugim krążkiem,który nasączamy ponczem wykładamy masę
śmietanowo-
jogurtowo,
serową ,przykrywamy trzecim krążkiem,nasączamy ponczem wykładamy masę
śmietanowo-
jogurtowo-
serową .Robimy dekoracje według uznania