ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić niskokaloryczny tort z owocową pianką

Jak zrobić niskokaloryczny tort z owocową pianką

nazwa

Wykonanie

Torty to moje ulubione ciasta, ale tylko te z biszkoptowym ciastem, puszystym, delikatnym, bez tłuszczu, rosnących siłą ubitej piany, bez proszku do pieczenia.
Biszkopt to łatwe ciasto, o ile pod koniec jego przygotowania, delikatnie, najlepiej łyżką, wymieszamy mąkę z ubitą masą jajeczną. Agresywne miksowanie robotem pozbawia go pęcherzyków powietrza i ciasto robi się po upieczeniu, jak gumowaty placek.
Składniki:
biszkopt z 4 lub 5 jaj. Polecam mój sprawdzony przepis na puszysty biszkopt
400 gram jogurtu naturalnego
250 gram śmietany kremówki
150 ml sosu owocowego (najlepiej z aromatycznych owoców, jak maliny, czy truskawki)
1 łyżka cukru pudru z małą górką
4 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny
50 gram migdałów
Poncz:
3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru pudru
oraz polewa - super shine - polecam!!!
Przygotowanie tortu z masą malinową z polewą i migdałami
1. Do rondelka z ciepłą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną, zalaną sosem malinowym (może to być sok lub przecier z owoców zrobiony na świeżo, czy z mrożonki). Tuż przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy tylko tyle, nie gotując, by żelatyna rozpuściła się całkowicie. Podczas łączenia z masą jogurtowo-śmietanową powinna być ciepła, ale nie gorąca.
2. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa płaty i nasączamy ten, który ma być spodem (na spód najlepiej użyć odwrócony płat z wierzchu biszkoptu , tworząc masywną podstawę tortu). Tort możemy przygotować w tortownicy, bo jest to zdecydowanie łatwiejsza metoda i równie efektowna.
3. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy (używam 30 procentowej, bo w przeciwieństwie do 36%, nie zamienia się tak szybko w masło). W drugim naczyniu ubijamy zimny jogurt, choć nie da go się ubić tak, jak śmietany, na sztywno, ale ubijając około 3 minut, daje się go porządnie napowietrzyć, by w ogólnym efekcie powstała pyszna pianka. Łącze obie masy, dodaje cukier puder i króciutko miksuje. Masy z samej śmietany są smaczne, ale niestety mdłe i zbyt ciężkie a z jogurtem bardzo przyjemne w smaku i idealne na kwaśność. Do szklanki z ciepłą rozpuszczoną żelatyną w soku, dodaje kilka łyżek masy jogurtowo-śmietanowej, szybko bełtam łyżką, wlewam do całości, którą energicznie, ale krótko miksuje. Wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.
4. Wykładam porcję masy na nasączonym spodnim płacie i wstawiam na chwilę do lodówki.
5. Nakrywam drugim płatem. Nasączam. Wykładam resztę pianki owocowej na wierzch tortu i wyrównuje powierzchnię. Ponownie wstawiam do lodówki. Robię polewę i łagodnie ciepłą polewam wierzch tortu. Natychmiast posypuję podprażonymi i posiekanymi migdałami. Po 2 godzinach można ucztować.
Wbrew pozorom, bardzo łatwy, lekki tort na każdą okazję, do której wystarczy tylko dopasować dekorację wierzchu, używając na przykład owoców świeżych lub kandyzowanych. Gorąco polecam.
Zapraszam także do przepisu na przepyszny owocowy tort
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/jak-zrobic-niskokaloryczny-tort-z.html