Wykonanie
Torty to moje ulubione ciasta, ale tylko te z
biszkoptowym ciastem, puszystym, delikatnym, bez tłuszczu, rosnących siłą ubitej piany, bez
proszku do pieczenia.
Biszkopt to łatwe ciasto, o ile pod koniec jego przygotowania, delikatnie, najlepiej łyżką, wymieszamy
mąkę z ubitą masą jajeczną. Agresywne miksowanie robotem pozbawia go pęcherzyków powietrza i ciasto robi się po upieczeniu, jak gumowaty placek.Składniki:
biszkopt z 4 lub 5 jaj. Polecam mój sprawdzony przepis na puszysty
biszkopt400 gram
jogurtu naturalnego250 gram
śmietany kremówki150 ml sosu
owocowego (najlepiej z aromatycznych
owoców, jak
maliny, czy
truskawki)1 łyżka
cukru pudru z małą górką4 łyżeczki z brzuszkiem
żelatyny50 gram
migdałówPoncz:3/4 szklanki zimnej przegotowanej
wodysok z połowy
cytryny2 łyżki
spirytusu lub innego
alkoholu (opcjonalnie)1 łyżeczka
cukru pudruoraz polewa - super shine - polecam!!!Przygotowanie
tortu z masą
malinową z polewą i
migdałami1. Do rondelka z ciepłą
wodą wstawiamy szklankę z
żelatyną, zalaną
sosem malinowym (może to być sok lub przecier z
owoców zrobiony na świeżo, czy z mrożonki). Tuż przed przygotowaniem ciasta podgrzewamy tylko tyle, nie gotując, by
żelatyna rozpuściła się całkowicie. Podczas łączenia z masą
jogurtowo-
śmietanową powinna być ciepła, ale nie gorąca.2. Wystudzony
biszkopt kroimy na dwa płaty i nasączamy ten, który ma być
spodem (na spód najlepiej użyć odwrócony płat z wierzchu
biszkoptu , tworząc masywną podstawę
tortu). Tort możemy przygotować w tortownicy, bo jest to zdecydowanie łatwiejsza metoda i równie efektowna.
3. Zimną
śmietanę kremówkę ubijamy (używam 30 procentowej, bo w przeciwieństwie do 36%, nie zamienia się tak szybko w
masło). W drugim naczyniu ubijamy zimny
jogurt, choć nie da go się ubić tak, jak
śmietany, na sztywno, ale ubijając około 3 minut,
daje się go porządnie napowietrzyć, by w ogólnym efekcie powstała pyszna pianka. Łącze obie masy, dodaje
cukier puder i króciutko miksuje. Masy z samej
śmietany są smaczne, ale niestety mdłe i zbyt ciężkie a z
jogurtem bardzo przyjemne w smaku i idealne na kwaśność. Do szklanki z ciepłą rozpuszczoną
żelatyną w soku, dodaje kilka łyżek masy
jogurtowo-śmietanowej, szybko bełtam łyżką, wlewam do całości, którą energicznie, ale krótko miksuje. Wstawiam do lodówki aż zgęstnieje.4. Wykładam porcję masy na nasączonym spodnim płacie i wstawiam na chwilę do lodówki.5. Nakrywam drugim płatem. Nasączam. Wykładam resztę pianki owocowej na wierzch
tortu i wyrównuje powierzchnię. Ponownie wstawiam do lodówki. Robię polewę i łagodnie ciepłą polewam wierzch
tortu. Natychmiast posypuję podprażonymi i posiekanymi
migdałami. Po 2 godzinach można ucztować.
Wbrew pozorom, bardzo łatwy, lekki tort na każdą okazję, do której wystarczy tylko dopasować dekorację wierzchu, używając na przykład
owoców świeżych lub kandyzowanych. Gorąco polecam.Zapraszam także do przepisu na przepyszny
owocowy tort