Wykonanie
ok. 1 kg
truskawek2
galaretki truskawkowe400 g
jogurtu naturalnego500 ml
śmietanki kremowejcukier pudersok z 1 1/2
cytryny4 łyżki
żelatynyTruskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać
galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości
wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.Drugą część
truskawek zmiksować z
jogurtem i
cukrem, w ilości wedle upodobań.
Galaretkę rozpuścić w szklance
wody, z dwoma łyżkami
żelatyny, dokładnie wymieszać z masą
truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem i
sokiem z cytryny. Dwie łyżki
żelatyny rozpuścić w małej ilości
wody. Wymieszać ze
śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję
truskawek, zalać
śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.Smacznego!