ßßß Cookit - przepis na Trojwarstwowy deser truskawkowy

Trojwarstwowy deser truskawkowy

nazwa

Wykonanie

ok. 1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
400 g jogurtu naturalnego
500 ml śmietanki kremowej
cukier puder
sok z 1 1/2 cytryny
4 łyżki żelatyny
Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/05/Trojwarstwowy-deser-truskawkowy.html