Wykonanie
Będąc u Mamy zrobiłyśmy ciasto, na które przepis dostała od sąsiadki. Wyszło pyszne :-) wymaga jedynie troszkę cierpliwości przy zastyganiu kolejnych warstw. Smakowite warstwy, jedna lepsza od drugiej. Ciasto super nadaje się na imprezy, wizytę gości ale zapowiedzianą, do
kawki na popołudnie.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:Warstwa I- 3/4 opakowania sucharów- 400 g nutelliWarstwa II- 400 g
śmietany kremówki 36%- 500 g
sera białego - dałyśmy vitaello z biedronki- 2 łyżki
cukru pudru- 2 czubate łyżki
żelatynyWarstwa III- 300 g
truskawek- 2
galaretki truskawkoweWykonanie:Potrzebujemy tortownicę - średnica 26 lub 28, musimy ją wysmarować delikatnie
masłem.Sucharki łamiemy i rozdrabniamy w blenderze, powinny być dobrze zmiksowane, dodajemy nutellę o temperaturze pokojowej i mieszamy. Rozprowadzamy na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.W tym czasie
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, dodajemy
ser i
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej
wody (
żelatyna powinna przestygnąć). Musimy odczekać chwilkę aby masa zaczęła tężeć i wylewamy ją na masę z sucharków i ponownie schładzamy w lodówce.
Galaretki rozpuszczamy w połowie
wody podanej na opakowaniu, studzimy.
Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną
galaretką, wylewamy na masę z
sera i schładzamy w lodówce.Przed spożyciem należy wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby się ładnie kroiło - masa z sucharków i nutelli będzie bardziej podatna na krojenie.Zamiast
truskawek możemy dać
maliny lub inne
owoce :-)Smacznego :-)