ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to truskawkowe szaleństwo
Składniki:
400 g serka waniliowego homogenizowanego
300 ml śmietany kremówki 30 %
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
300 g świeżych truskawek
kilka łyżek domowej konfitury truskawkowej
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg proporcji na opakowaniu minus 100 ml. Rozmieszać, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietanę zmiksować z pudrem, dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody, schłodzoną już żelatynę i połączyć. Odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do serka. Połączyć w całość.
Na dno naczynia, ja użyłam płaskiej miski, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji ) i odstawić na 3 minuty do lodówki. Wyjąć i na galaretkę wyłożyć masę śmietanowo-serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry i przykrywając ją gorącą ściereczką...deser sam się wysunie z naczynia. Udekorować rozdrobnioną widelcem pozostałą galaretką, kleksem śmietany i konfiturą truskawkową.
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/sernik-na-zimno-z-truskawkami.html