Wykonanie
U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej lubię te agarowe i na taki właśnie dzisiaj Was zapraszam. Zrobiłam go na Wielkanoc z
truskawek hiszpańskich, ale już niedługo zacznie się zbiór naszych rodzimych. Już czekam na to
truskawkowe szaleństwo
Składniki:400 g
serka waniliowego homogenizowanego300 ml
śmietany kremówki 30 %5 łyżek
cukru pudru2
galaretki truskawkowe1 łyżeczka
żelatyny300 g świeżych
truskawekkilka łyżek domowej
konfitury truskawkowejSposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg proporcji na opakowaniu minus 100 ml. Rozmieszać, ostudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.Schłodzoną
śmietanę zmiksować z pudrem, dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej
wody, schłodzoną już
żelatynę i połączyć. Odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do
serka. Połączyć w całość.Na dno naczynia, ja użyłam płaskiej miski, ułożyć
truskawki, zalać tężejącą
galaretką ( odłożyć 1/2 szklanki do dekoracji ) i odstawić na 3 minuty do lodówki. Wyjąć i na
galaretkę wyłożyć masę
śmietanowo-
serową. Pozostawić w lodówce przez minimum 2 godziny.Wyjąć z naczynia, ustawiając miskę z deserem na talerzu, dnem do góry i przykrywając ją gorącą ściereczką...deser sam się wysunie z naczynia. Udekorować rozdrobnioną widelcem pozostałą
galaretką, kleksem
śmietany i
konfiturą truskawkową.
Smacznego :)