Wykonanie
Co roku dostaję od swojej córci bojowe zadanie. Za każdym razem inne. Akurat ciasta są moim słabym punktem i drżę na samą myśl, co wymyśli w tym roku;-) Wybór padł na Charlotte. Wybrałyśmy wspólnie propozycję Doroty z bloga Moje wypieki . I choć nie wygląda tak spektakularnie jak u Niej, to smakowało niesamowicie. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju - zniknął z prędkością światła...:-) Musicie mi uwierzyć na słowo;-)
( Przepis podaję za Dorotą)Składniki:1 opakowanie 200 g
biszkoptów (podłużne
biszkopty obsypane
cukrem do teramisu)Mus malinowy:350 g
malin (świeżych lub mrożonych, lub innych
owoców)świeżo wyciśnięty sok z połowy małej
cytryny1/3 szklanki
cukru2,5 łyżeczki
żelatyny w proszku200 ml
śmietany kremówki 30%, schłodzonejFormę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz.Formę przy bokach wyłożyć
biszkoptami, jeden przy drugim, przycinając je, by trzymały pion w foremce.W garnuszku umieścić
maliny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania),
sok z cytryny,
cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru i rozgotowania się
malin. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się drobnych pesteczek.Puree przelać do garnka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus malinowy przelać do formy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin.Krem z
malinami:250 g
serka mascarpone, schłodzonego150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej3 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku rozpuszczonej w 30 ml gorącego
mleka, przestudzonej150 g
malin (świeżych lub rozmrożonych)W naczyniu umieścić
serek mascarpone,
śmietanę kremówkę,
cukier puder. Ubić na sztywno, mikserem z końcówkami do ubijania
białek. Dodać
maliny, wlać przestudzoną
żelatynę, ubijać dalej (używając tych samych końcówek miksera) do wyraźnego zaróżowienia się kremu.Krem malinowy wyłożyć na stężały mus malinowy, wyrównać. Schłodzić do momentu stężenia kremu.Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Udekorować
owocami, oprószyć
cukrem pudrem, przewiązać wstążeczką.Uwag i:Ja zrobiłam z podwójnej porcji w średniej formie. Następnym razem do warstwy z
mascarpone dodam więcej
żelatyny, bo konsystencja masy nie była zbyt zwarta. Do
musu owocowego dodałam 500 g
truskawek i 250 g
malin.