Wykonanie
Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto
truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na
truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z
biszkoptów, musu i kremu
truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :)
Ilość porcji: Mała tortownicaSkładniki:Okrągłe
biszkopty ( nam wyszło 11 sztuk)450g
truskawek mrożonych (oczywiście latem można użyć świeżych : ))Połowa
cytryny½ szklanki
brązowego cukru3 łyżki
cukru pudru330ml
śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie)250g
serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie)5 łyżeczek
żelatyny w proszku¼ szklanki
mlekaKilka kostek
gorzkiej czekolady do ozdobyW garnuszku umieszczamy około 300 g
truskawek, sok z połowy
cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz
brązowy cukier.
Truskawki mogą być zamrożone. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się
cukru. W tym czasie w małej ilości wrzącej
wody ( 1/5 szklanki) rozpuszczamy 3 łyżeczki
żelatyny. Dolewamy do garnuszka. Wszystko razem blenderujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. W
między czasie formę do tortownicy wykładamy
biszkoptami.Odmierzamy 200ml zimnej
śmietanki kremówki i ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy, do całkowicie ostygniętego puree i delikatnie mieszamy łyżką, aż do całkowitego połączenia kolorów. Gotowy mus przykładamy na
biszkopty i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Do przygotowania drugiej warstwy potrzebujemy rozmrożonych
truskawek. Na początku w około ¼ szklanki gorącego
mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce umieszczamy zimny
serek, pozostałą
śmietanę kremówkę oraz
cukier puder. Wszystko to ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
truskawki wraz z
sokiem, który powstał z ich rozmrożenia i miksujemy, aż nabierze ładnego różowego koloru. Dodajemy
mleko wraz z
żelatyną i chwilę ubijamy do wymieszania składników. Wylewamy na pierwszą stężałą warstwę i odstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach posypujemy startą
czekoladą (tutaj oczywiście można użyć wyobraźni i ozdobić tym na co mamy ochotę np. wiórkami czekoladowymi,
cukrem pudrem,
kakao czy
truskawkami). Podajemy schłodzone! Smacznego!!