Wykonanie
Ostatnio zrobiłam się bardzo takaaa piankowo – musowa. Coraz częściej sięgam po desery właśnie w takim stylu. Co prawda dopiero przywitała nas wiosna, ale dzisiaj zbliżymy się trochę do lata :) Dzięki mrożonym
owocom nie musimy czekać z tym
ciastem, możemy go przygotować zawsze! I to jest piękne! Ciasto jest zniewalające, puszyste, delikatne, orzeźwiające,
owocowe i bez pieczenia! Jeśli chodzi o mój gust to trafia w 10tkę! Nie myślcie jednak że ja taka wyłącznie owocowa jestem – nie wyobrażam sobie życia bez
czekolady! :) Zresztą niedługo pojawi się kolejne ciasto z musem…
czekoladowe.
Póki co zaczynamy lżej ;)
Składniki:forma o średnicy ok. 23 cm100 g podłużnych
biszkoptów600 g
malin (świeżych lub mrożonych)sok z 1 małej
cytrynypół szklanki
cukru1,5 łyżki
żelatyny500 ml
śmietany kremówki 36% (schłodzonej)1
malinowa galaretkaWykonanie:Formę o średnicy ok. 23 cm wykładamy
biszkoptami, jeden przy drugim (jeśli będzie taka potrzeba przycinamy
ciastka do wymiarów formy).Do niedużego rondelka wkładamy
maliny (mrożonych nie rozmrażamy),
sok z cytryny i
cukier. Gotujemy, co chwilę mieszając, do momentu aż
maliny będą rozgotowane a
cukier się rozpuści. Następnie w celu pozbycia się pestek przecieramy
maliny przez drobne sitko. Powinno zostać 400 ml
malinowego puree (gdyby było go więcej musimy trochę go odparować gotując przez chwilę).Puree przelewamy z powrotem do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej
wody i mieszamy dokładnie, by się rozpuściła. Rozpuszczaną
żelatynę bez grudek dodajemy do
malinowego puree i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy do wystudzonego puree. Gotową masę
malinową przelewamy na wyłożone na blaszce
biszkopty. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml gorącej
wody (100 ml mniej, niż nakazuje instrukcja na opakowaniu) następnie wylewamy na stężony mus malinowy i ponownie odstawiamy do stężenia.Ciasto trzymamy w lodówce.Smacznego!
Przepis pochodzi stąd .