ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe lustro

Truskawkowe lustro

nazwa

Wykonanie

Moje ostatnie zapasy ubiegłorocznych truskawek
znalazły się w dzisiejszym deserze.
Na pewno słyszeliście o malinowym lustrze Ewy Wachowicz.
Ja proponuję truskawkową wersję,
ale bez jajek, zbliżoną do przepisu z Moich Wypieków.
Deser jest cudownie kremowy i pachnący latem, w zbliżającym się sezonie truskawkowym, będzie jak znalazł :)
Składniki: (na tortownicę o śr. 23 cm)
500 g mrożonych truskawek
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki żelatyny w proszku
ponadto:
2 galaretki truskawkowe
10 podłużnych biszkoptów czekoladowych
Sposób wykonania:
Zamrożone truskawki umieścić w garnuszku. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować do momentu rozgotowania się truskawek. Zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się drobnych pesteczek.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dobrze wymieszać, by nie było grudek. Dodać do podgrzanego musu truskawkowego i energicznie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce musu truskawkowego, delikatnie mieszać.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Lekko tężejące wylać na wierzch deseru. Ponownie wstawić do lodówki, by zastygły galaretki.
Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/04/Truskawkowe-lustro.html