Wykonanie
Idealne ciasto na weekend :-). Bez pieczenia, z najlepszym musem
malinowym, z dużą dawką witamin. Bazowałam na przepisie na roladę z nadzieniem
śmietankowo -
truskawkowym . Do wykonania
malinowego musu wykorzystałam zapasy mrożonych
malin, które może też znajdziecie w swoich zamrażarkach. W sezonie można ciasto zrobić ze świeżymi
truskawkami,
wiśniami,
jagodami. Pięknie błyszczące od
malinowej galaretki.. Można się w nim zakochać!-------------Prezent dla czytelników MW od sklepu AleDobre.pl, reklamującego się na blogu :-).Zniżka 10% na całe zakupy w AleDobre.pl!Zrób teraz zakupy w AleDobre.pl - podczas składania zamówienia w odpowiednie
pole wpisz bon: X0A60W55 - a zapłacisz za wszystko 10% mniej. Pamiętaj, by się wcześniej zalogować :-). Bon jest ważny do 25 kwietnia 2013.-------------Składniki:100 g podłużnych
biszkoptów Savoiardi/ladyfingers600 g
malin, świeżych lub mrożonychświeżo wyciśnięty sok z 1 małej
cytrynypół szklanki
cukru1,5 łyżki
żelatyny w proszku500 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1
malinowa galaretka rozpuszczona w 400 ml gorącej
wodyFormę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć
biszkoptami, jeden przy drugim, w razie potrzeby przycinając je do wymiarów formy.W garnuszku umieścić
maliny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania),
sok z cytryny,
cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się
cukru i rozgotowania się
malin. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się drobnych pesteczek. Powinno powstać 400 ml
malinowego puree (jeśli powstanie więcej, należy chwilę pogotować, bez przykrycia, do zredukowania ilości
wody).Puree przelać do ganuszka, podgrzać, do wrzenia, zdjąć z palnika.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej
wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, następnie dodać do podgrzanego puree, dobrze wymieszać (można również dla pewności zmiksować wszystko blenderem). Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotową masę
malinową przelać na wyłożone w formie
biszkopty. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
Galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej
wody (100 ml mniej, niż nakazuje instrukcja na opakowaniu). Wylać na stężony mus malinowy. Odstawić do stężenia.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).