Wykonanie
Uwielbiam latem takie ciasta - lekkie, niskokaloryczne i orzeźwiające. Wspaniałe do popołudniowej
kawy lub jako super przekąska w upały do zimnego koktajlu. Kilkanaście godzin temu podałam przepis na mięciutki
biszkopt - doskonałą bazę do tego
tortu, jak i do różnych ciast.Torcik
brzoskwiniowo-
borówkowy z masą
serowo-
jogurtową przygotowuje bez udziału miksera. Najwięcej czasu zabrało mi przyrządzenie
brzoskwiń, ale w sezonie, warto skorzystać ze świeżych
owoców.
Borówki amerykańskie, nie dość, że bardzo zdrowe to jeszcze bardzo łatwe do obróbki. Do tego ciasta wystarczy je tyko umyć i osączyć na sicie.Składniki
biszkopt z 3 jaj - przepis na delikatny puszysty
biszkopt tutajokoło 10 dojrzałych
brzoskwińokoło 15 dag
borówki amerykańskiej400 ml
jogurtu naturalnego400 ml
serka homogenizowanego waniliowego1 torebka
żelatyny / na jeden litr płynu1/3 szklanki
wody do
żelatyny2-3 łyżki
cukru pudru do
brzoskwiń i masy
jogurtowo-serowej2 łyżki mocnego trunku (opcjonalnie)poncz do
biszkoptu1/2 szklanki przegotowanej
wody,1 łyżeczka
cukrusok z połówki
cytryny1 łyżka
spirytusu lub innego
alkoholu ( opcjonalnie)Zobacz przepis na filmie w YT
1. Umyte
brzoskwinie wrzucamy do garnka z wrzątkiem, maksymalnie na minutkę. Wyrzucamy na durszlak i oblewamy
owoce zimną
wodą.
Owoce, podobnie, jak
pomidory, z łatwością dają się obrać. Kroimy
brzoskwinie na cząstki, zostawiając te najładniejsze do dekoracji.
Owoce posypujemy
cukrem, dodajemy po łyżce trunku, mieszamy i wkładamy do lodówki.2. Do szklanki wsypujemy
żelatynę i rozpuszczamy w około 1/3 szklanki zimnej
wody. Kiedy po chwili spęcznieje, wkładamy szklankę do rondla z gorącą, ale nie wrzącą
wodą i czekamy aż się rozpuści.3. W misce łączymy zimne składniki z lodówki-
serek waniliowy i
jogurt, dodając odpowiednią ilość
cukru - dodałam tylko jedną kopiastą łyżeczkę
cukru pudru. Masę mieszamy łyżką, bez miksera. Dodajemy kilka łyżek masy do ciepłej
żelatyny (musi być ciepła, w letniej
żelatyna szybko stężeje i będą grudy) i energicznie mieszamy. Wlewamy do miski i również energicznie mieszamy łyżką lub trzepaczką do piany. Wstawiamy masę na chwilkę do lodówki, by pozwolić jej zgęstnieć na tyle, by dało się z nią jeszcze pracować. W tym czasie nasączamy
biszkopt, którego również warto włożyć przed użyciem do lodówki (
Biszkopt powinien być w tortownicy, choć bez niej też da się zrobić takie ciacho. Tortownicę można wyłożyć folią spożywczą).4. Wyjmujemy masę i łączymy z
brzoskwiniami (nie dodałam
jagód do środka tylko dlatego, że pomysł dołożenia
borówek wpadł mi do głowy dopiero przy dekoracji wierzchu, który wydawał mi się nieco mdły a w tortownicy nie było już miejsca na
galaretkę.
Borówki akurat dojrzewają w ogrodzie, mam raptem dwa krzaczki, ale też cieszą... Modyfikujcie ten przepis według uznania i
owoców, które lubicie najbardziej. A co się tyczy
galaretki to proponowałabym jaśniejszą, nie przyćmi
owoców i dodatkowo zabezpieczy je przed wysychaniem w lodówce.Bardzo polecam!!! W gruncie rzeczy to łatwy przepis na przepyszny deser, zwłaszcza w letnie upały.