Wykonanie
Bardzo dobry, klasyczny przepis na sernik na zimno z
owocami. Do ozdobienia można wykorzystać dowolne
owoce i
galaretkę, zawsze może smakować inaczej :-).Składniki na spód:150 g pokruszonych
biszkoptów100 g
masła, rozpuszczonegoTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone
biszkopty wymieszać z roztopionym
masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu, zmielonego trzykrotnie250 g
cukru pudrusok z połowy
cytrynyotarta skórka z połowy
cytryny20 g
żelatyny100 ml gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatyny150 g
jogurtu naturalnego300 ml
śmietany kremówki 36%Zmiksować
twaróg,
cukier, sok i
skórkę z cytryny.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z
jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę
serową przełożyć do formy z
ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.Na torciku ułożyć
owoce, zalać tężejącą
galaretką.Smacznego :-).
Przepis Izbushce Kukuszki.