ßßß
Bardzo dobry, klasyczny przepis na sernik na zimno z owocami. Do ozdobienia można wykorzystać dowolne owoce i galaretkę, zawsze może smakować inaczej :-).Składniki na spód:150 g pokruszonych biszkoptów100 g masła, rozpuszczonegoTortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać.Składniki na masę serową:500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie250 g cukru pudrusok z połowy cytrynyotarta skórka z połowy cytryny20 g żelatyny100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny150 g jogurtu naturalnego300 ml śmietany kremówki 36%Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny.Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.Smacznego :-).
Przepis Izbushce Kukuszki.