Wykonanie
Wspaniały serniczek ,,odkurzony" z jakiejś starej ,,Claudii" i oczywiście przetestowany przez moją familię:)
Składniki:100 g
biszkoptów60 g
masłaMasa:25 dag
twarogu1 szklanka
śmietany 30%1/2 szklanki soku z
limonek lub
cytryn4-5 łyżeczek
żelatyny1/2 szklanki
cukru1/4
arbuzaWykonanie:
Masło stapiam.
Biszkopty kruszę i mieszam z
masłem i 2 łyżkami
soku z cytryn. Formę do keksu wykładam folią spożywczą i przekładam do niej masę z
biszkoptów.
Połowę
arbuza kroję w kostkę.
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej
wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Sok gotuję z
cukrem, dodaję
żelatynę uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Studzę. Tężejącą masę łączę z
twarożkiem i ubitą na sztywno kremówką. Do masy dodaje kostki
arbuza, wymieszam i przekładam do formy z
biszkoptami. Wstawiam do lodówki na co najmniej 3 godz. po tym czasie wyjmuję z formy i dekoruję wierzch pozostałym kawałkiem
arbuza oraz pokruszonymi
wafelkami czekoladowymi.