Wykonanie
Witam kochani. Sezon
truskawkowy wybuchnie lada moment. Do ciast polecam dojrzałe słodziutkie
owoce i mój przepis na rozpływające się w ustach ciasto. Przygotowanie nietrudne i niepracochłonne a efekt super, jak na zdjęciu. Dla zapracowanych wersja z gotowymi
ciastkami skróci go jeszcze o godzinę. Bardzo polecam!
Składniki
biszkopt z 3 jaj lub 150 g
biszkoptówMasa truskawkowa2 płaskie szklanki dojrzałych ciemno-
truskawkowych owoców (500 ml)-około 1,5 szklanki masy po zmiksowaniu200 ml
jogurtu naturalnego2
galaretki truskawkowe0,5 szklanki kompotu z
truskawekKremówka250 ml
śmietany kremówki 30%3-4 łyżeczki
cukru pudruPoncz do
biszkoptu1/4 lub 1/3 szklanki
wody zimnej przegotowanejłyżka
soku z cytrynypłaska łyżeczka
cukruPotrzebne będą:Tortownica rozmiar 24-25 cm, folia spożywcza do obłożenia
boków, jeśli forma blaszana,PrzygotowaniePrzepis na filmieNasączam
biszkopt i obkładam od wewnątrz boki tortownicy, żeby zabezpieczyć masę
truskawkową i kremową prze stykaniem się z blachą.Rozklejam dwie
galaretki w połowie szklanki kompotu z
truskawek. Najlepiej zalać je zimnym kompotem. Poczekać chwilę aż
galaretki spuchną i wstawić naczynie do drugiego większego naczynia z gorącą
wodą, żeby
galaretki się idealnie rozkleiły i mieszamy co jakiś czas.
Rozdrabniam
truskawki blenderem. Dolewam
jogurt i dodaję rozklejoną ciepłą
galaretkę. Miksuję dokładnie 1-2 minuty. W krótkim czasie masa szybko gęstnieje. W razie potrzeby można wstawic naczynie do zimnej
wody lub lodówki. Gęstniejącą masę
truskawkową wlewam na ciasto i wstawiam do lodówki na kilka, kilkanaście minut.
Ubijam dobrze schłodzoną
śmietanę na krem i dodaję
cukier puder na smak. Chwilę miksuję i wykładam kremówkę na masę
truskawkową. Zrobiłam prostą i szybką dekorację z plastrów
truskawek i niewielkiej ilości startej
czekolady. Wstawiam do lodówki na godzinę, dwie... Wyciągam ostrożnie folię i zdejmuję obręcz z tortownicy. Niebo na podniebieniu!Życzę udanych wypiekówPozdrawiam Weronika