Wykonanie
Składniki:– 1 kg
sera w wiaderku-
cukier waniliowy-łyżka
soku z cytryny-4-5 łyżeczek
żelatyny-
woda-szklanka
cukru pudru-200ml
śmietany kremówki-600g
truskawek-
galaretka truskawkowa-paczka
biszkoptówWykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy jak w przepisie tylko
wody o połowę mniej.
Żelatynę zalewamy
wodą tak żeby ją przykryło i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno , wkładamy do lodówki.
Serek miksujemy, dodajemy
cukier waniliowy,
cukier puder.Tortownicę wykładamy papierem i układamy
biszkopty.Napęczniałą
żelatynę albo podgrzewamy na kuchence albo wkładamy do mikrofali dosłownie na kilka sekund , żeby się nie zagotowała tylko rozpuściła.Do
śmietany dodajemy powoli po łyżce
sera , mieszamy i tak robimy z 5
razy,
potem, przekładamy wszystko do
sera mieszamy.Na koniec dodajemy rozpuszczoną
żelatynę ale trzeba uważać , żeby nie zrobiły się grudki, na koniec
sok z cytryny, masę wylewamy na
biszkopty.Układamy truskawki/ duże przekrawam na pół/.Gotowy torcik z alewamy lekko stężoną
galaretką.Ostawiamy do lodówki na kilka godzin.Do masy serowej można dodać kilka
truskawek, wymieszać.