Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– 1 kg sera w wiaderku
-cukier waniliowy
-łyżka soku z cytryny
-4-5 łyżeczek żelatyny
-woda
-szklanka cukru pudru
-200ml śmietany kremówki
-600g truskawek
-galaretka truskawkowa
-paczka biszkoptów
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy jak w przepisie tylko wody o połowę mniej.
Żelatynę zalewamy wodą tak żeby ją przykryło i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy na sztywno , wkładamy do lodówki.
Serek miksujemy, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder.
Tortownicę wykładamy papierem i układamy biszkopty.
Napęczniałą żelatynę albo podgrzewamy na kuchence albo wkładamy do mikrofali dosłownie na kilka sekund , żeby się nie zagotowała tylko rozpuściła.
Do śmietany dodajemy powoli po łyżce sera , mieszamy i tak robimy z 5 razy, potem, przekładamy wszystko do sera mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę ale trzeba uważać , żeby nie zrobiły się grudki, na koniec sok z cytryny, masę wylewamy na biszkopty.
Układamy truskawki/ duże przekrawam na pół/.
Gotowy torcik z alewamy lekko stężoną galaretką.
Ostawiamy do lodówki na kilka godzin.
Do masy serowej można dodać kilka truskawek, wymieszać.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2019/06/16/sernik-na-zimno-z-truskawkami