Wykonanie
Kiedy Ula (mama
Oliwki i moja przyjaciółka zarazem) poprosiła, żebym upiekła tort urodzinowy dla jej córci, zrobiło mi się okrutnie miło. Bardzo chciałam, żeby ciasto nie tylko pięknie się prezentowało, ale i smakowało pysznie. Mam nadzieję, że nie rozczarowałam solenizantki i jej rodziców. Miało być
owocowo, więc wykorzystałam soczyste
truskawki i kwaskowaty przecier malinowy. Od siebie dodałam
czekoladę.Składniki:
biszkopt jasny duży5
jajek3/4 szklanka
cukru kryształu3/4 szklanka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniabiszkopt jasny mały3
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakrem czekoladowy100 g
czekolady mlecznej1/2 szklanki
śmietany 30%250 g
serka mascarpone1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodykrem śmietankowy500 g
serka mascarpone1 szklanka
śmietany 30%2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodykrem malinowy1 szklanka
malin (mogą być mrożone)2 łyżki
cukrusok z 1
cytryny200 g
czekolady białej3/4 szklanki
śmietany 30%500 g
serka mascarpone1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodyponcz2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
cukru1/2 szklanki
wodyponadto
truskawki do dekoracjidelicje
malinoweNajpierw przygotujemy sobie kolorowe masy.Przygotowujemy
krem czekoladowy.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W miseczce umieszczamy 100 g pokruszonej
czekolady mlecznej. Zalewamy ją gorącą
śmietanką i mieszamy, aż do połączenia się składników. Mus schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie ubijamy go na puch. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone.Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Przygotowujemy masę
malinową.
Maliny umieszczamy w rondelku o grubym dnie.
Owoce rozgniatamy widelcem i podgrzewamy 10 minut na małym ogniu (możemy do nich dolać 50 ml
wody). Następnie
owocową pulpę przecieramy przez sito (pestki odrzucamy). Dodajemy
cukier i
sok cytrynowy. Gotujemy całość do momentu, aż nadmiar
wody odparuje prawie całkowicie. Studzimy
owocowe purée.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W miseczce umieszczamy 200 g pokruszonej
czekolady białej. Zalewamy ją gorącą
śmietanką i mieszamy, aż do połączenia się składników. Mus schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie ubijamy go na puch. Stopniowo wkręcamy pulpę
owocową i
serek mascarpone. Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Przygotowujemy
krem śmietankowy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z
cukrem pudrem. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone. Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Przygotowujemy poncz.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy
syrop do wystudzenia. Do całkowicie zimnego dodajemy
sok z cytryny.Pieczemy
biszkopty jasne (tortownica o średnicy 23 cm).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy
mąkę pszenną, przesianą z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut. Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 3 blaty. W blacie środkowym za pomocą szklanki/kieliszka wycinamy krążki w które będziemy wkładali delicje.Pieczemy
biszkopty jasne (tortownica o średnicy 18 cm).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
żółtka i
cukier. Masę ubijamy dość długo- musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy
mąkę pszenną, przesianą z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Pieczemy
biszkopt w temperaturze 160-180*C około 20-30 minut. Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 3 blaty. W blacie środkowym za pomocą szklanki/kieliszka wycinamy krążki w które będziemy wkładali delicje.Składamy ciasto.Wszystkie blaty
biszkoptowe nasączamy ponczem.Bezpośrednio na paterze układamy pierwszy blat z
biszkoptu. Smarujemy go dość grubo kremem
malinowym. Przykrywamy go drugim blatem (tym z dziurami). W otwory wkładamy delicje (
czekoladą do dołu).
Ciastka również nasączamy ponczem. Wykładamy część kremu
malinowego i ostatni blat. Smarujemy go kremem
malinowym. Całość pokrywamy
kremem śmietankowym i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.W tym czasie składamy górę
tortu.Wszystkie blaty
biszkoptowe nasączamy ponczem. Ciasto przekładamy analogicznie, jak część większą.Tę część również odstawiamy do lodówki na 3 godziny.Po upływie wyznaczonego czasu część większą pokrywamy
kremem czekoladowym, a część mniejszą kremem
malinowym. Ponownie schładzamy placki w lodówce (najlepiej pozostawić je w niej całą noc).Po tym czasie łączymy oba piętra. Ciasto dekorujemy wedle uznania.
Gwiazdka wieczoru: