Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta12kwiRolada z
truskawkamiLoading...2 KomentarzySzybki do przygotowania deser z
truskawkami i masa z
serka mascarpone.
Biszkopt6 jaj12 dkg
mąki18 dkg
cukru6 łyżek
wodycukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa25 dkg .
serka mascarpone1/2 szkl. kwaśnej
śmietany1/2 szkl.
śmietany 30%1/3 szkl.
cukru pudrucukier waniliowy ( mały )3 łyżki
soku z cytryny4 łyżeczki
żelatyny1/4 szkl.wrzącej
wodykilka
truskawekSposób przygotowania
Biszkopt : Do
żółtek dodać
cukier kryształ,
cukier waniliowy,
wodę wszystko utrzeć do białości.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi
żółtkami.Z
białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą jajecznąBlachę o wymiarach 35/38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 25 minut w 175 *C. Gorący
biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę, ściągnąć papier, zwinąć w roladę, zostawić do wystygnięcia.Masa :
Serek mascarpone wymieszać z kwaśną
śmietaną,
sokiem z cytryny,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowymŻelatynę rozpuścić we wrzątku, miksując połączyć z
serkiemŚmietanę ubić, dodać do masy serowejGotową masę rozsmarować na
biszkopt,
Truskawki umyć, odszypułkować, ułożyć na dłuższym końcu ciasta zwinąć roladę, schłodzić, udekorować według uznania.RadaJeśli masa jest dla nas za kwaśna , można dosłodzić.
Truskawki układać na tężejącą masę.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab