Wykonanie
Każda wyjątkowo okoliczność zasługuje na uczczenie. Taka okazja jest u mnie właśnie dzisiaj, i z tej okazji postanowiłam zrobić tort :)Kompozycja
tortu to moja własna inwencja twórcza. Jeśli chodzi o krem
truskawkowy i krem
mascarpone to inspirowałam się tym przepisem oraz tym ;) Oba odrobinkę zmodyfikowałam, ale muszę przyznać, że są po prosty przepyszne. Krem z
mascarpone jest praktycznie stałym składnikiem wszystkich moich
tortów. Natomiast krem
truskawkowy robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona!Natomiast
biszkopt to mój sprawdzony, niezawodny i niezwyciężony przepis, który został mi powierzony jakiś czas temu i który bardzo polecam! ;) Ogólnie tort wyszedł wyśmienity... na ogół podchodzę krytycznie do swoich potraw i wyrobów, ale tym razem jestem w pełni zadowolona :)Uważam, że każdy się ucieszy na widok takiego
tortu. Warto więc poświęcić parę chwil dla osoby, która na to zasłużyła... ;)
Składniki na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżka
octu winnego500 g
serka mascarpone300 g
śmietanki 30%rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli
wodnej)
biała czekoladapół szklanki
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynydżem wiśniowy (u mnie domowy)ew.
śmietan fix do
śmietany300 g
truskawek2 czubate łyżeczki
żelatyny90 g
cukru pudru100 ml
wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)250 ml schłodzonej
śmietanki kremowejew.
śmietan fix do
śmietanyWlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.2. Po upieczeniu wyjąć gorący
biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu
biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej
herbaty (musi być stosunkowo mocna).3. Następnie przygotować krem
mascarpone. W tym celu ubić połowę
śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze
śmietan fix, aby zachować konsystencję
śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z
serkiem mascarpone i dodać resztę
śmietanki i rozpuszczoną
czekoladę, wymieszać. Dodać
cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel
aromatu waniliowego. Na końcu dodać
sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.4. Spód
biszkoptu wysmarować
dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu
mascarpone. Przykryć kolejną częścią
biszkoptu.5. Przygotować krem
truskawkowy. Ok. 300g
truskawek zmiksować blenderem razem z
winem musującym i
cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę.
Śmietankę ubić na sztywno (można dodać
śmietan fix) i połączyć z musem
truskawkowym.6.
Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem
truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.7. Po tym czasie na kremie
truskawkowym ułożyć ostatni
biszkopt.Udekorować resztą kremu
mascarpone i
truskawkami.Smacznego i miłego świętowania! ;)