ßßß Cookit - przepis na Składniki na krem truskawkowy:

Składniki na krem truskawkowy:

nazwa

Wykonanie

Każda wyjątkowo okoliczność zasługuje na uczczenie. Taka okazja jest u mnie właśnie dzisiaj, i z tej okazji postanowiłam zrobić tort :)
Kompozycja tortu to moja własna inwencja twórcza. Jeśli chodzi o krem truskawkowy i krem mascarpone to inspirowałam się tym przepisem oraz tym ;) Oba odrobinkę zmodyfikowałam, ale muszę przyznać, że są po prosty przepyszne. Krem z mascarpone jest praktycznie stałym składnikiem wszystkich moich tortów. Natomiast krem truskawkowy robiłam pierwszy raz i jestem zachwycona!Natomiast biszkopt to mój sprawdzony, niezawodny i niezwyciężony przepis, który został mi powierzony jakiś czas temu i który bardzo polecam! ;) Ogólnie tort wyszedł wyśmienity... na ogół podchodzę krytycznie do swoich potraw i wyrobów, ale tym razem jestem w pełni zadowolona :)Uważam, że każdy się ucieszy na widok takiego tortu. Warto więc poświęcić parę chwil dla osoby, która na to zasłużyła... ;)
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
500 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
dżem wiśniowy (u mnie domowy)
ew. śmietan fix do śmietany
300 g truskawek
2 czubate łyżeczki żelatyny
90 g cukru pudru
100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)
250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
ew. śmietan fix do śmietany
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
2. Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt, upuścić na podłogę (dzięki temu biszkopt jest lepszy), włożyć znowu do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
3. Następnie przygotować krem mascarpone. W tym celu ubić połowę śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze śmietan fix, aby zachować konsystencję śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.4. Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.
5. Przygotować krem truskawkowy. Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać śmietan fix) i połączyć z musem truskawkowym.
6. Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
7. Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.
Smacznego i miłego świętowania! ;)
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/05/tort-truskawkowy-z-kremem-z-mascarpone_29.html