Wykonanie
Torty dają dużą swobodę działania... można zawsze dać
wodzę fantazji i łączyć smaki według własnego upodobania. Na ogół jestem bardzo krytyczna co do swoich wyrobów, jednak tym razem jestem wyjątkowo zadowolona :-P Mus
jagodowy wyszedł boski! A wystarczyło wykorzystać stare przepisy i połączyć je w coś zupełnie nowego. Biały krem już raz podawałam w przepisie na tort, jest on jednak tak uniwersalny, że uwielbiam go łączyć ze swoimi
tortami ;-) Cieszyłam się niezmiernie patrząc, jak tort cieszy się powodzeniem. Spróbujcie! Najlepsze prezenty to takie od
serca, w które trzeba było włożyć trochę wysiłku... warto więc zrobić dla kogoś taki torcik. Radość gwarantowana ;)
Dzisiaj rano sobie pomyślałam, że trzeba cieszyć się słońcem i ładną pogodą,
póki jeszcze ją mamy... nie wiadomo kiedy znowu dopadnie nas zima :-( Pozostaje tylko brać kocyki i wybrać się do najbliższego parku. Albo walnąć się na leżaczek przed domem i pobawić z kotem ;-)Składniki na
biszkopt:5
jajek1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1/2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżka
octu winnego300 g
jagód3 czubate łyżeczki
żelatyny90 g
cukru pudru100 ml
wina musującego o smaku
truskawkowym250 ml schłodzonej
śmietanki kremowejew.
śmietan fix do
śmietanySkładniki na krem
mascarpone:500 g
serka mascarpone300 g
śmietanki 30%rozpuszczona w kąpieli
wodnej biała czekoladapół szklanki
cukru pudru3 łyżki
soku z cytrynydżem z czarnej porzeczki (najlepiej domowy)ew.
śmietan fix do
śmietany1. Pieczemy
biszkopt.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać
proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je
octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z
cukrem. Dodać powoli
żółtka i delikatnie (!) wymieszać. Na koniec dodać
mąkę i również delikatnie mieszać. Należy pamiętać, że
biszkopt miesza się zawsze tylko w jedną stronę ;-)Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.Po ostudzeniu przeciąć
biszkopt na trzy części i nasączyć ponczem z czarnej, gorzkiej
herbaty.2. Przygotować mus
jagodowy.
Jagody zmiksować blenderem razem z
winem musującym i
cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną
żelatynę (w małej ilości
wody).
Śmietankę ubić na sztywno (można dodać
śmietan fix) i połączyć z musem.3. Następnie przygotować krem
mascarpone. W tym celu ubić połowę
śmietanki na sztywno. Ja dodaję jeszcze
śmietan fix, aby zachować konsystencję
śmietany (polecam szczególnie w ciepłe dni) Wymieszać ją delikatnie z
serkiem mascarpone i dodać resztę
śmietanki i rozpuszczoną
czekoladę, wymieszać. Dodać
cukier, wymieszać. Można dodać kilka kropel
aromatu waniliowego. Na końcu dodać
sok z cytryny i znowu delikatnie wymieszać.4. Spód
biszkoptu wysmarować grubą warstwą
dżemu porzeczkowego. Położyć następny płat
biszkoptu.5.
Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać mus
jagodowy. Odstawić do stężenia do lodówki.6. Po tym czasie na musie ułożyć ostatni płat
biszkoptu.Udekorować resztą kremu
mascarpone i dowolnymi
owocami.Smacznego!