Wykonanie
Lubicie
miętowe smaki? Jeśli tak to polecam Waszej uwadze ten torcik.
Miętowy ale tylko leciutko, z małymi kawałkami
czekolady. Kolejny raz sprawdziła się masa na bazie
serka mascarpone. Ciasto nasączyłam
likierem miętowym a do
biszkoptu dodałam zielony barwnik. Jeśli nie macie barwnika albo zwyczajnie nie chcecie go użyć to po prostu go pomińcie a ciasto i tak pozostanie
miętowe.Tutaj czekam na Wasze konkursowe propozycje herbaciane:)
Składniki na
biszkopt (tortownica o śr.21 cm):6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na nasącz:1/4 szklanki
likieru miętowego1/2 szklanki
wodyłyżeczka
cukruWszystkie składniki dokładnie wymieszać.Składniki na masę:250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru330 ml
śmietany kremówki10 dag
czekolady (użyłam nadziewanej miętowej)
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem.
Serek rozetrzeć, dodać ubitą
śmietanę, miksować aż masa będzie gęsta i sztywna. Dodać pokrojoną w drobne kawałki
czekoladę.Pierwszą część ciasta ułożyć na tortownicy, nasączyć, wyłożyć 1/3 część masy. Dokładnie rozsmarować i tak samo postąpić z dwiema kolejnymi. Wierzch delikatnie posmarować i dowolnie udekorować. Wstawić tort do lodówki na kilka godzin:)Smacznego:)