Wykonanie
Na szczególną okazję jaką może być Nowy Rok polecam przepyszny torcik
kawowy. Istotą tego ciasta jest delikatna masa z
serka mascarpone połączona ze słodką
śmietanką i rozpuszczoną
kawą.
Biszkopt nasączyłam
nalewką kawową a cały torcik obsypałam krokantem ale można też użyć
płatków migdałowych. Ciasto jest delikatne, nie zapychające i nie da się skończyć na jednym kawałku.
Składniki na
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru (niepełna)1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka. Dodać
mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.Składniki na nasącz:pół szklanki
nalewki kawowejpół szklanki
wody2 łyżeczki
cukruWszystkie składniki wymieszać. Można też
biszkopty nasączyć samą
kawą.Składniki na masę:500 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki4 łyżki
nalewki kawowej2 łyżeczki
kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości
wody4 łyżki
cukru pudruUbić
serek z
cukrem, powoli dodawać schłodzoną
śmietankę oraz
kawę. Ubijać do momentu aż masa będzie jednolita. Nie może być zbyt rzadka dlatego sugerowałabym stopniowe dodawanie
śmietanki. Tak przygotowaną masą smarować nasączone
biszkopty i składać w tort. Posmarować masą także boki i wierzch i posypać dowolna posypką.Smacznego:)