ßßß Cookit - przepis na Sałatka z piersią z kaczki

Sałatka z piersią z kaczki

nazwa

Wykonanie

Życzę Ci przyjaciela z którym będziesz mógł się dzielić
swoimi myślami i uczuciami,
doświadczeniami i przeżyciami.
Życzę Ci przyjaciela, z którym będziesz się czuł
dobrze jak w domu, z bliskości którego
będziesz mógł odkrywać swoje prawdziwe ja i będziesz odczuwał wdzięczność
za dar Twojego życia i za dar przyjaźni
Anselm Grun .
Jakże prawdziwe słowa tylko zbyt często o nich zapominamy.Czasami poświęcamy przyjaźń, znajomość dla celów które są nie ważne. Czasami wypowiadamy słowa,które nigdy nie powinny być wypowiedziane,one zapadają długo w naszej pamięci.Cofnąć się ich nie da. Pamiętacie o tym!!!Cieszcie się życiem,ono zbyt szybko przemija.
A dlaczego tak piszę, Kiedyś sama popełniłam błąd,duma nie pozwoliła na przyznanie się do błędu,a w weekend sama zawiodłam się na osobie którą uważałam za swojego przyjaciela.Co prawda padło słowo przepraszam,ale nadal boli.
Pamiętacie o tym,zastanówcie się dwa razy zanim coś powiecie,bądż napiszecie.
Pamiętacie o słowie przepraszam korzystacie z niego.
Sałatka dedykuje dla przyjaciół prawdziwych i tych mniej z nadzieją ze kiedyś będą tymi prawdziwymi.
Składniki na dwie porcje
2 piersi z kaczki
rukola
pomarańcza
granat
Składniki marynaty
3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
1 cytryna
1/2 rosołku drobiowego
6 łyżek soku ananasowego
6 łyżek ketchupu łagodnego
szczypta chilli Kamis .
Dress ing z miodem i korzeniami
50 ml miodu
2 gożdziki
kora cynamonu
kardamon
1/4 łyżeczki kolendry
50 ml soku z pomarańczy
50 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
10 g masła
wykonanie
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać pozostałe składniki wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy pierś/kaczki/zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy piersi smażymy z każdej strony 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia, które wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 10-20 minut.
Pomarańczę obieramy ze skórki,filetujemy.Owoc granatu kroimy na pół łuskamy owoce.
Dressing z miodem i korzeniami Miód i maslo dodać przyprawy, przełożyć do garnka,dodać korzenie i zagotować odstawić do wystygnięcia dodać olej rzepakowy, sok z pomarańczy doprawić do smaku solą i pieprzem. .wymieszać przecedzić polać sałatkę
Całość delikatnie spryskujemy dressingiem.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/11/saatka-z-piersia-z-kaczki.html