Wykonanie
Jakiś czas temu
pisałam o wygranym
pobycie w Siedlisku Architekta w Blankach,gdzie pobył był połączony z warsztatami kulinarnymi które poprowadziła
Anna Maria z Bloga Kucharnia klik . Przepraszam ze przed relacją pojawia się przepis. Siedlisko Architekta to miejsce
magii w połączeniu z doznaniami smakowymi jakie powstały dzięki przepisom Ani wymagają napisania relacji, a to wymaga czasu. Wybaczcie proszę w ciągu najbliższych dni powstanie mega relacja na którą zapraszam już dziś. Jest jeszcze cała masa zdjęć które trzeba uporządkować.Dziś chciałabym Was zaprosić na bardzo pyszne aromatyczne
pietruszkowe-
cytrynowe supełki.Od pierwszej chwili wiedziałam ze będą wyjątkowe, chrupiące o zapachu rozchodzącym się po całej kuchni.Dla mnie jak dla innych uczestników były rewelacyjne,pyszne po prostu coś prostego a zarazem wyjątkowego. Supełki zachwycą nie jednego smakosza. Możecie je podać jako dodatek do
mięsa,ryb,drobiu
sałaty, ale same są bardzo pyszne. Zapach
czosnku,
pietruszki,
cytryny to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Kurcze nie pisze już więcej o nich bo na samą myśl ślinka cieknie, a składników brak w domu. Na pewno supełki wejdą na stałe do mojego menu.Przepis pochodzi z warsztatów w Siedlisku Architekta prowadzonych przez Annę
MarięSkładniki800 g
mąki pszennej chlebowej40 g drobnego
cukrułyżeczka
soli2 łyżeczki
drożdży suchych (8 g) lub 16 g
drożdży świeżych (użyłam świeżych)520g
mleka60 g
masła, roztopionego
Na posmarowanie:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaskładniki na nadzienie120 g miękkiego
masła4 ząbki
czosnku drobniutko posiekane4 łyżeczki siekanej
pietruszkisól morska gruboziarnista do posypania
wykonanieciasto na supełkiWszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
nadzienieWszystkie składniki rozetrzeć lub zmiksować.Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem. rozsmarować na wierzchu nadzieniePiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Podawać ciepłe.