Wykonanie
źródło przepisu: mojewypieki.blox.plskładniki na 12 bułeczek400 g
mąki pszennej chlebowej20 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soliłyżeczka
drożdży suchych (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych260 g
mleka30 g
masła, roztopionegoponadto
jajko roztrzepane z łyżką
mlekaWszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy, zachowując spore odstępy (ja piekłam z podwójnej porcji, więc na odstępy nie było miejsca i wyszły mi bułeczki odrywane :)). Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.nadzienie60 g miękkiego
masła6-8 ząbków
czosnku, drobniutko posiekanych2 łyżeczki
suszonej pietruszkiWszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg.Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem.
Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie.Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe.Smacznego!
***