Wykonanie
Długo szukałam przepisu na dobre bułeczki
czosnkowe. Musiały spełniać kilka warunków: powinny być proste do wykonania (z tym
ciastem się idealnie się pracuje), mięciutkie, lekko wilgotne (nasączone
masłem), smakować cudownie
czosnkowo i być oryginalne. Dopiero w tych bułeczkach odnalazłam doskonałość, dlatego czym prędzej je Wam przedstawiam. Bardzo nam smakowały!Składniki na 16 bułeczek:225 ml letniego
mleka15 g świeżych
drożdży lub 7 g suchych
drożdży2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli450 g
mąki pszennej chlebowej30 g
masła, roztopionego1
jajko, lekko roztrzepane
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Rozwałkować na wymiary 30 x 80 cm. Ciasto posmarować
masełkiem z
czosnkiem i
pietruszką (przepis poniżej). Pociąć je wzdłuż na 6 pasów o wymiarach 5 x 80 cm. Posmarowane pasy ułożyć na sobie, jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto przekroić na 16 równych części (najpierw na pół,
potem połową na pół, itd).Formę na 16 muffinów posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. W każdym wgłębieniu ułożyć kawałek ciasta, na sztorc (dolną część bułeczek można mocniej ścisnąć). Po wypełnieniu wgłębień blachy przykryć ją ręczniczkiem kuchennym i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na 20 - 30 minut.Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (im dłużej pieczone tym bardziej suche, u mnie wystarczyło 15 minut). Najlepiej - podawać ciepłe.Masełko
czosnkowe:55 g
masła, miękkiego4 ząbki
czosnku (i tu już do smaku; ja kolejnym razem dam 6 ząbków)2 łyżki świeżych lub suszonych
liści pietruszki, drobno posiekanych
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z
pietruszką, dodać
masło i wymieszać dokładnie lub rozetrzeć grzbietem łyżki.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: najpierw płynne,
potem sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, dalej postępować według przepisu.Smacznego :-).
Przepis znaleziony na blogu 'Daily delicious' .