Wykonanie
Przepis z
serii "zobaczyć i zrobić, natychmiast". :) Bułeczki zobaczyłam u Dorotuś, i starałam się wykonać coś, choć trochę, podobnego. Naprawdę się starałam! ;) Ponieważ moja forma muffinkowa
mieści tylko sześć sztuk (przewidując też, że moje okazy mogą wyjść dość zmutowane :)), z pozostałego ciasta zrobiłam
ślimaki. Bułeczki w jednej i drugiej formie serdecznie polecam, sposób wykonania podaję za Dorotą.
225 ml
mleka, letniego15 g świeżych
drożdży (lub 7 g suchych)2 łyżeczki drobnego
cukru2 łyżeczki
soli450 g
mąki pszennej chlebowej30 g
masłajajko55 g
masła, miękkiego6 ząbków
czosnku2 łyżki świeżych lub suszonych
liści pietruszki, drobno posiekanychŚwieże
drożdże wymieszać z
cukrem i 2 łyżkami
mleka, oprószyć minimalnie
mąką (suche wystarczy wymieszać z
mąką). W naczyniu wymieszać
mąkę z
solą, dodać pokrojone, miękkie
masło. Po środku zrobić dołek, wlać rozczyn
drożdżowy,
jajko, pozostałe
mleko. Wymieszać, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, miękkie. W razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki
mleka. Wyrabiać przez 10 minut. Ciasto umieścić w misce, przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Rozwałkować na wymiary 30 x 80 cm. Ciasto posmarować
masełkiem wymieszanym z wyciśniętym
czosnkiem i
pietruszką. Pociąć je wzdłuż na 6 pasów o wymiarach 5 x 80 cm. Posmarowane pasy ułożyć na sobie, jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto przekroić na 16 równych części.Formę na 16 muffinek posmarować
masłem, wysypać polentą,
kaszą manną,
bułką tartą, itp. W każdej foremce ułożyć kawałek ciasta, na sztorc, brzegiem nieprzeciętym do góry (dolną część bułeczek można mocniej ścisnąć). Po napełnieniu blachy przykryć ją ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia (20 - 30 minut).Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni. Najlepiej - podawać ciepłe.Smacznego!