Wykonanie
Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z
czosnkowo-
pietruszkowym nadzieniem będą
hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł. Przepis podpatrzony u Dorotki.Składniki na dwie blaszki bułeczek:800 g
mąki pszennej chlebowej30 g drobnego
cukru1 łyżeczka
soli8 g
drożdży suchych lub 16 g
drożdży świeżych520g
mleka60 g
masła, roztopionegoNa posmarowanie:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaSkładniki na nadzienie100 g miękkiego
masła2 ząbki
czosnku4 łyżeczki świeżej
pietruszkiciasto drożdżowe:Do miseczki ze szklanką cieplego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę
mąki i pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto .Powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1 , 5 /2 h).Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia.
Nadzienie
Czosnek i
pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim
masłem.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne.Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku
ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do
chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym
ciastem.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i dalej postępujemy wg powyższego przepisu.