ßßß
Pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką - wiem, że i Wam posmakują. Myślałam, że będą cięższe, a one są puchate i bardzo mięciutkie, delikatnie chrupiące od masełka. Dzieci pochłaniały jedną po drugiej, aż im się uszy trzęsły (no dobra, nam też ;-).Polecam!Składniki na 12 bułeczek:400 g mąki pszennej chlebowej5 - 10 g cukrupół łyżeczki soli1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych260 ml mleka30 g masła, roztopionegoPonadto na posmarowanie:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekaMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (podobnie jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.Nadzienie:60 g masła, w temperaturze pokojowej4 ząbki czosnku drobniutko posiekane (według mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 ;-)2 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki, posiekanejWszystkie składniki rozetrzeć grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga : jeśli przepis ma być bez dodatku jajek należy pominąć glazurę.Smacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z blogu 'Happy Home Baking' .