Wykonanie
Pyszne bułeczki z
czosnkiem i
pietruszką - wiem, że i Wam posmakują. Myślałam, że będą cięższe, a one są puchate i bardzo mięciutkie, delikatnie chrupiące od masełka. Dzieci pochłaniały jedną po drugiej, aż im się uszy trzęsły (no dobra, nam też ;-).Polecam!Składniki na 12 bułeczek:400 g
mąki pszennej chlebowej5 - 10 g
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych260 ml
mleka30 g
masła, roztopionegoPonadto na posmarowanie:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (podobnie jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.Nadzienie:60 g
masła, w temperaturze pokojowej4 ząbki
czosnku drobniutko posiekane (według mnie stanowczo zbyt mało, dodałam 5, ale kolejnym razem dodam z 8 ;-)2 łyżeczki świeżej lub suszonej
natki pietruszki, posiekanejWszystkie składniki rozetrzeć grzbietem łyżki lub zmiksować. Włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym
rogiem.Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem.
Ostrym nożem naciąć do połowy, wycisnać w to miejsce nadzienie.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wyjąć, podawać ciepłe.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po zakończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga : jeśli przepis ma być bez dodatku
jajek należy pominąć glazurę.Smacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z blogu 'Happy
Home Baking' .