Wykonanie
Pyszne, mięciutkie i baaardzo aromatyczne. Smakują rewelacyjnie i na ciepło i na zimno, choć ja wolę na ciepło.Najpierw znalazłam je u Myniolinki,
potem widziałam u
Madzi, a na końcu dotarłam do oryginału u DorotuśGdy je tylko zobaczyłam wiedziałam, że kiedyś je zrobię, a teraz wiem że jeszcze nie raz do nich
wrócę. Polecam wszystkim fanom
czosnku, którzy jeszcze ich nie znają :)
Składniki:400 g
mąki pszennej chlebowej20 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli4 g suchych
drożdży lub 8 g świeżych (dałam świeże)260 g
mleka30 g roztopionego
masła1 roztrzepane jako z odrobiną
mleka do posmarowania wierzchuNadzienie:60 gmiękkiego
masłaposiekany
czosnek w ilości wg uznania (u Dorotuś 4-5 ząbków, ale autorka proponuje dać więcej, ja dałam 6 i jak dla mnie w zupełności wystarczy)2 łyżeczki
suszonej pietruszki (można dać również świeżą)Z tej porcji wychodzi 12 bułeczek.Z
drożdży świeżych najpierw należy przygotować rozczyn, dodając do
drożdży 1 łyżeczkę
cukru i 1/4 szklanki ciepłego
mleka, a następnie odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż
drożdże się uaktywnią (tak ok. 10 minut)Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, a następnie należy dobrze wyrobić ciasto. Powinno być ono miękkie i elastyczne. Następnie kulkę ciasta posmarować delikatnie
oliwą i odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrastania do momentu aż podwoi objętość (trwa to tak ok. 1,5 godziny).Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem.Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką żeby nie obsychały i odstawiamy znów w ciepłe miejscedo ponownego wyrastania. Tak na ok. 30 minut.Składniki nadzienia dobrze ze sobą wymieszać.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem z odrobiną
mleka i nacinamy wzdłuż
ostrym nożem.W nacięciu umieszczamy odrobinę nadzienia za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, lub poprostu łyżeczką.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 15 minut.Smaczego ;)