ßßß
Składniki:1 i 1/4 szklanki letniego mleka7 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych2 łyżki cukru1 jajko2 łyżki roztopionego masła3/4 łyżeczki soli3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowejDodatkowo:jajko bądź łyżka roztopionego masła do posmarowania (u mnie roztrzepane jajko)Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Jajko roztrzepać. Suche drożdże wymieszać z mąką ze świeżych zrobić rozczyn, masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić(przez około 5 minut). Ciasto będzie bardzo klejące ale należy się starać nie dosypywać mąki (jeżeli jednak zajdzie taka potrzebna możemy dosypać 1/4 szklanki mąki). Przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować bułeczki (u mnie 8 bułeczek które dodatkowo nacięłam), pozostawić je pod przykryciem do napuszenia się. Przed samym pieczeniem należy każdą z bułeczek posmarować jajkiem (ja swoje posypałam dodatkowo makiem) bądź roztopionym masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 min. Gotowe bułeczki będą od spodu wydawać głuchy dźwięk.