Wykonanie
Postanowiłam dzisiaj zrobić moim domownikom frajdę na śniadanie. Otóż, uraczyłam ich, jeszcze cieplutkimi, obłędnie pachnącymi z chrupiącą skórką bułeczkami:) Przepis podpatrzony ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam:)
Składniki:1 i 1/4 szklanki letniego
mleka7 gram suchych
drożdży lub 15 gram świeżych2 łyżki
cukru1
jajko2 łyżki roztopionego
masła3/4 łyżeczki
soli3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej chlebowejDodatkowo:
jajko bądź łyżka roztopionego
masła do posmarowania (u mnie roztrzepane
jajko)Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać.
Jajko roztrzepać. Suche
drożdże wymieszać z
mąką ze świeżych zrobić rozczyn,
masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić(przez około 5 minut). Ciasto będzie bardzo klejące ale należy się starać nie dosypywać
mąki (jeżeli jednak zajdzie taka potrzebna możemy dosypać 1/4 szklanki
mąki). Przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i uformować bułeczki (u mnie 8 bułeczek które dodatkowo nacięłam), pozostawić je pod przykryciem do napuszenia się. Przed samym pieczeniem należy każdą z bułeczek posmarować
jajkiem (ja swoje posypałam dodatkowo
makiem) bądź roztopionym
masłem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 min. Gotowe bułeczki będą od
spodu wydawać głuchy dźwięk.