ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe pszenno - razowe

Bułeczki śniadaniowe pszenno - razowe

nazwa

Wykonanie

Tak mnie coś ostatnio naszło na pieczenie... Te bułeczki piekę już drugi raz, są znakomite! Tym razem jednak zabrakło mi mąki pszennej chlebowej i musiałam użyć razowej. Ciasto wyszło trochę bardziej zbite i jest go zdecydowanie mniej, ale niczym nie ustępuje tamtym w smaku. Polecam upiec je w domu, takich z pewnością nie znajdziecie w sklepie. Są dosyć słodkie, ale nie przeszkadza to by zjeść je z szynką, serem czy innym słonym dodatkiem.
Przepis pochodzi z tej strony . :)
Składniki:
7g drożdży suchych lub 15 g świeżych
1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 3/4 - 2 szklanki mąki pszennej chlebowej razowej
masło do posmarowania (1 - 2 łyżki)
Przygotowanie:
Z drożdży zrobić rozczyn (świeże), a suche wsypać do mąki. Masło roztopić i postawić na chwilę do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzać (ma być letnie). Jajko roztrzepać. Wszystkie składniki połączyć z misce (proponuję najpierw dać 3,5 szklanki mąki i pozostałą połówką ewentualnie podsypywać podczas wyrabiania ciasta. Zagniatać kilka minut i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać kilka chwil. Podzielić na pół, a każdą z części jeszcze raz na pół i jeszcze raz na pół. Formować bułeczki.
Ciasto ostawić do napuszczenia (ciepłe miejsce).
Posmarować roztopionym masłem z wierzchu i piec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Z pieczeniem własnych bułek jest trochę zabawy, ale nie ma nic fajniejszego niż patrzenie jak powoli wyrastają ,a potem pieką się na złocisty kolor w piekarniku... i ten smak! Poezja!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_47_buleczki-sniadaniowe-pszenno-razowe.html