Wykonanie
Pyszne, mięciutkie, lekkie bułeczki o zabawnym kształcie koniczynki :-). Mają lekko
maślany smak i są delikatnie słodkie, smakują więc doskonale z
miodem,
dżemem lub
twarożkiem, a po zmniejszeniu ilości
cukru w przepisie - również z
wędliną. Niedługo rozpoczyna się rok szkolny - może warto przetestować zanim zapakujemy naszym dzieciom na drugie śniadanie?Składniki na 12
bułek:455 g
mąki pszennej chlebowej250 ml
mleka1
jajko45 g
masła, roztopionego2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli1 łyżeczka suchych
drożdży (4 g) lub 8 g
drożdży świeżychPonadto:roztopione
masło do posmarowania
bułekMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich następnie na 3 części, z których uformować kulki. Kulki ułożyć po 3 w każdym wgłębieniu na muffinki (każde wgłębienia wysmarowane wcześniej
masłem i oprószone
mąką). Przygotowane bułeczki przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do ponownego podwojenia objętości na około 30 - 45 minut. Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym
masłem.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, posmarować raz jeszcze roztopionym
masłem, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Jeffrey Hamelman 'Bread'.