Wykonanie
Chcecie zaskoczyć swoich najbliższych smaczną a przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne.
Mowa o bułkach
dyniowych, wyglądem przypominających
dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na
dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu dla swoich milusińskich;) N ie tylko dla swojego wyglądu ale także i smaku są warte przygotowania. Ja użyłam dyni makaronowej. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;)
Składniki *:360 gram
mąki pszennej chlebowej14 gram świeżych
drożdży1
jajko125 ml
mleka45 gram
masła, rozpuszczonego i przestudzonego125 gram puree z dynipół łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruPonadto:1
jajko roztrzepane z łyżką
mleka do posmarowania
bułekkilka
włoskich orzechówWykonanie: Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych
drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec
masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i podzielić je na 10 części. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z
bułek delikatnie spłaszczyć i ponacinać po bokach (wykonać 8 nacięć) od góry aż do samego dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości**. Gdy
bułki podrosną posmarować je
jajkiem z
mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek
orzecha. Piec w temperaturze 190 stopni przez 15- 20 minut do złotego koloru.Puree:1
dyniaWykonanie:
Dynię wymyć, pokroić na mniejsze części i wydrążyć nasiona. Gotową
dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Gotową
dynię wystudzić, obrać i zmiksować na gładkie puree.Smacznego;)
*Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek** drugie wyrastania
bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć
bułki z lodówki i upiec