Wykonanie
Bułeczki na śniadanie czy mini - dynie? Zaskocz swoich najbliższych najmodniejszymi bułeczkami w tym sezonie ;-). Bułeczki z dodatkiem puree z dyni, któremu zawdzięczają swoją barwę i zapach; lecz przede wszystkim - klasyczne bułeczki idealne na śniadanie, do których pasują wszystkie wytrawne dodatki. Z
ciastem miło się pracuje, a bułeczki nie są trudne do uformowania - to tylko nacięcia po bokach. Równie smaczne i puszyste będą z dodatkiem
mąki orkiszowej, bardzo polecam!Składniki na 10 sztuk:360 g
mąki pszennej chlebowej7 g
drożdży suchych lub 14 g
drożdży świeżych125 ml (pół szklanki)
mleka1
jajko45 g
masła, roztopionego i przestudzonego125 g puree z dyni*pół łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukruPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania bułeczekkilka
orzechów pekan lub włoskich
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając
masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić.
Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować
dynie - lekko spłaszczyć, następnie
ostrym nożem lub kartą (jak karta telefoniczna lub kredytowa ;-) ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).
Zdjęcie, które mnie zainspirowało :-).