ßßß Cookit - przepis na Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

nazwa

Wykonanie

Bułeczki na śniadanie czy mini - dynie? Zaskocz swoich najbliższych najmodniejszymi bułeczkami w tym sezonie ;-). Bułeczki z dodatkiem puree z dyni, któremu zawdzięczają swoją barwę i zapach; lecz przede wszystkim - klasyczne bułeczki idealne na śniadanie, do których pasują wszystkie wytrawne dodatki. Z ciastem miło się pracuje, a bułeczki nie są trudne do uformowania - to tylko nacięcia po bokach. Równie smaczne i puszyste będą z dodatkiem mąki orkiszowej, bardzo polecam!
Składniki na 10 sztuk:
360 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
125 ml (pół szklanki) mleka
1 jajko
45 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 g puree z dyni*
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
kilka orzechów pekan lub włoskich
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części, każda około 73 g. Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem lub kartą (jak karta telefoniczna lub kredytowa ;-) ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy). Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!
Smacznego :-).
Zdjęcie, które mnie zainspirowało :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-dynie