Wykonanie
Chałka delikatna, mięciutka, pachnąca
wanilią - idealna z
masełkiem na śniadanie. Ciasto łatwe do wyrobienia i proste do formowania. Jedna z najsmaczniejszych, jakie
jadłam. Przepis, zmodyfikowany, pochodzi ze strony "My recipes" .Składniki:3 i 1/4 szklanki
mąki chlebowej1 duże
jajko60 g drobnego
cukru4 łyżki roztopionego
masłapół łyżeczki
soli1 szklanka ciepłego
mleka (nie gorącego, by nie sparzyć
drożdży)1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g) (zamiast
cukru można użyć ziarenek z
laski wanilii i zagotować je z
mlekiem, ostudzić)10 g suchych
drożdży lub 20 g świeżychPonadto:1 roztrzepane
jajko2 łyżki
mlekamak lub kruszonka
Mąkę przesiać, wymieszać z
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić
jajko roztrzepane z
mlekiem i
masłem, dodać
soli i
cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować
chałkę. Dla ułatwienia film:
Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami
mleka roztrzepanymi z
jajkiem. Można posypać
makiem lub kruszonką.Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na
chałkę umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, podzielić na 4 części i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)