ßßß Cookit - przepis na Chleb Pszenny z Makiem

Chleb Pszenny z Makiem

nazwa

Wykonanie

Prosty chlebek pszenny z dodatkiem maku. Na drożdżach. Poza tym, że nadaje się oczywiście do kanapek, zrobisz z niego również tosty.
Mojemu Mężowi bardzo posmakował ;)
Składniki:
435 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
25 g maku
1,5 łyżeczki soli
35 g masła; roztopionego
szczypta cukru
7 g drożdży suszonych (1 saszetka) lub 15 g świeżych drożdży
250 g mleka w pokojowej temperaturze (ewentualnie lekko podgrzanego w mikrofali)
1 średnie jajko; rozkłócone
Do miski wsyp mąkę, mak, sól, cukier, suche drożdże (ze świeżych zrób rozczyn), wymieszaj. W mące zdób dołek, wlej mleko, masło i jajko.
Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formę 20 x 10 cm wysmaruj masłem i posyp semoliną (kaszą manną).
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Rozpłaszcz lekko, uformuj zaginając każdy bok do środka (powtórz ok 3 razy) żeby ciasto było dobrze naciągnięte z wierzchu. Na sam koniec dobrze zalep spód.
Włóż ciasto do blaszki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Chleb powinien dużo wyrosnąć.
Wierzch chleba posmaruj mlekiem. Piecz w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20 minut. Po ok 5 minutach wyjmij z blaszki i ostudź na kratce.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/02/chleb-pszenny-z-makiem.html