Wykonanie
Prosty chlebek pszenny z dodatkiem
maku. Na drożdżach. Poza tym, że nadaje się oczywiście do kanapek, zrobisz z niego również tosty.Mojemu Mężowi bardzo posmakował ;)
Składniki:435 g
mąki pszennej chlebowej (strong white)25 g
maku1,5 łyżeczki
soli35 g
masła; roztopionegoszczypta
cukru7 g
drożdży suszonych (1 saszetka) lub 15 g świeżych
drożdży250 g
mleka w pokojowej temperaturze (ewentualnie lekko podgrzanego w mikrofali)1 średnie
jajko; rozkłóconeDo miski wsyp
mąkę,
mak,
sól,
cukier, suche
drożdże (ze świeżych zrób rozczyn), wymieszaj. W
mące zdób dołek, wlej
mleko,
masło i
jajko.
Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Formę 20 x 10 cm wysmaruj
masłem i posyp semoliną (
kaszą manną).Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Rozpłaszcz lekko, uformuj zaginając każdy bok do środka (powtórz ok 3
razy) żeby ciasto było dobrze naciągnięte z wierzchu. Na sam koniec dobrze zalep spód.
Włóż ciasto do blaszki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Chleb powinien dużo wyrosnąć.
Wierzch
chleba posmaruj
mlekiem. Piecz w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20 minut. Po ok 5 minutach wyjmij z blaszki i ostudź na kratce.