Wykonanie
poniedziałek, 10 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Przepis znaleziony u Majanki okazał się strzałem w dziesiątkęDelikatna, miękka
chałka z dodatkiem ziarenek
wanilii, posypana
sezamem. Pycha, polecam!Składniki:3 i 1/4 szklanki
mąki chlebowej1 duże
jajko60 g drobnego
cukru4 łyżki roztopionego
masłapół łyżeczki
soli1 szklanka ciepłego
mleka (nie gorącego, by nie sparzyć
drożdży)1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g) (zamiast
cukru można użyć ziarenek z
laski wanilii i zagotować je z
mlekiem, ostudzić)10 g suchych
drożdży lub 20 g świeżychDodatkowo:1 roztrzepane
jajko2 łyżki
mlekasezam (lub
mak)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
drożdżami – jeśli używamy suchych, (ze świeżych musimy zrobić zaczyn). Dodać
jajko roztrzepane z
mlekiem i
masłem,
sól i
cukier. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 lub 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować
chałkę.
Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na około godzinę. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami
mleka roztrzepanymi z
jajkiem. Można posypać
makiem lub kruszonką (u mnie
sezam).Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.
źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl