ßßß Cookit - przepis na Chałka z wanilią

Chałka z wanilią

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 10 Grudzień 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Przepis znaleziony u Majanki okazał się strzałem w dziesiątkę
Delikatna, miękka chałka z dodatkiem ziarenek wanilii, posypana sezamem. Pycha, polecam!
Składniki:
3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
1 duże jajko
60 g drobnego cukru
4 łyżki roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić)
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
2 łyżki mleka
sezam (lub mak)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami – jeśli używamy suchych, (ze świeżych musimy zrobić zaczyn). Dodać jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, sól i cukier. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 lub 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.
Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na około godzinę. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką (u mnie sezam).
Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce.
źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/chalka-z-wanilia