Wykonanie
Klasyczne pszenne bułeczki. Niezwykle puchate wnętrze z chrupiącą skórką. Rozpływają się w ustach. Najlepiej upiec od razu z podwojonych ilości składników a po wystudzeniu część zamrozić. Warto
mieć je pod ręką w razie potrzeby, są tak smaczne :-). Doskonałe do domowych hamburgerów.Składniki na 10
bułek:340 g
mąki pszennej chlebowej7 g suchych
drozdży lub 14 g
drożdży świeżych1 nieduże
jajko200 ml
mleka, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka
cukru50 g
masła, roztopionego7 g
solimak lub
sezam, do posypaniaPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
mak lub
sezam do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki, około 80 g każda. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem, oprószyć
makiem lub
sezamem.Piec w temperaturze 230ºC przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).Obejrzyj również krótkie filmiki z przygotowania bułeczek:
Źródło przepisu - 'White Plate'.