Wykonanie
Gdy tylko moje oczy ujrzały te bułeczki na blogu Moje wypieki nie mogłam się oprzeć żeby ich nie zrobić. Aż ślinka leci na sam widok. No i oczywiście nasze ulubione smaki -
czosnek,
zioła . Bułeczki nie rozczarowały mnie. Tak samo smakują jak wyglądają ;P Smaczne, aromatyczne, mocno
czosnkowo -
ziołowe, pulchne. Tak jak szybko je zrobiłam tak szybko a może jeszcze szybciej znikły. Szczerze zachęcam do upiczenia :)
Składniki na 12 bułeczek :400 g
mąki pszennej chlebowej ( ja dałam zwykłej pszennej i co za tym idzie musiałam jej użyć nieco więcej )20 g drobnego
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych ( 4g ) lub 8 g
drożdży świeżych260 g
mleka30 g roztopionego
masłaPonadto :1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaWszystkie składniki na ciasto zmiksować lub wyrobić ręcznie ( z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Ciasto powinno być gładkie, bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godz. ( lub dłużej w zależności od temp. otoczenia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość ).Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 12 równych części. Ulepić z nich kulki po czym każdą spłaszczyć i ulepićw podłużną bułeczkę ( jak pierogi ), układając złzczeniem do blachy. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.Nadzienie ( można go zrobić w czasie wyrastania bułeczek ) :60 g miękkiego ciasta6-7 ząbków
czosnku ( ilość zależy od intensywności smaku
czosnkowego jaki chcemy uzyskać w bułeczkach jak również od rodzaju
czosnku, najostrzejszy polski ) drobniutko posiekane ( u mnie przeciśnięty )2 łyżeczki
suszonej pietruszki ( ja użyłam
ziół prowansalskich )Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki lub zmiksować.Po wyrośnięciu bułeczki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.
Ostrym nożem naciać do połowy, wcisnać w to miejsce nadzienie za pomocą rękawa cukierniczego ( lub za pomocą noża i łyżeczki jak ja to zrobiłam ). Nagrzać piekarnik do temp. 180°C i piec około 15 minut.Smacznego :)