Wykonanie
Bardzo spodobały mi się propozycje Zaytoony w 79 edycji Weekendowej Piekarni a już szczególnie przypadły mi do gustu bułeczki
czosnkowo -
bazyliowe. Dlatego nie zwlekałam długo i korzystając z pierwszego dnia wakacji zabrałam się do pracy a tym chętniej to zrobiłam, że komentarze na temat tych
bułek były bardzo pozytywne. Teraz i ja
mogę je potwierdzić. Bułeczki są mięciutkie, niezwykle aromatyczne. Smakują same ale nadają się też na kanapkę z
wędliną. Bardzo polecam a Zaytoonie dziękuję za wyszukanie tak smacznego przepisu:)
Składniki na ciasto:400 g
mąki pszennej chlebowej20 g drobnego
cukrupół łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży suchych (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych260 g
mleka30 g
masła, roztopionegoSkładniki na n adzienie:60 g miękkiego
masła6-7 ząbków
czosnku2-3 łyżeczki
sosu Pesto [ew. ok. 25 posiekanych listków
bazylii lub 2 łyżeczki posiekanej
pietruszki]Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaWszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z
drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę, układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły. Wyrośnięte
bułki posmarować
jajkiem z
mlekiem i
ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.