Wykonanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dietetycy zalecają, abyśmy dziennie spożywali 5 porcji warzyw,
owoców lub soku. To zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. Sok ma z tych produktów najwięcej zalet, bo jest smaczny, lubią go dzieci i dorośli oraz szybko można go podać. Sok 100% Tymbark, bez konserwantów i dodawanego
cukru może stanowić element zdrowej diety, opartej na zasadzie 5 porcji warzyw,
owoców lub soku w ciągu dnia. Jednocześnie szklanka soku 100% Tymbark do śniadania to sposób na rozpoczęcie dnia zdrowym posiłkiem.Szklanka
soku pomidorowego Tymbark idealnie pasowała do odrywanego
chlebka z pesto i
czosnkiem, to dobry pomysł na śniadanie po włosku.
3,5 szklanki
mąkiopakowanie suchych
drożdży (7g)4 łyżki
masłaszklanka
mleka2
jajapół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
solifarsz :2-3 ząbki
czosnku1/4 kostki
masła (roztopione)kilka łyżek
bazyliowego pesto
Mąkę przesiać do miski, dodać
drożdże,
cukier i
sól.
Masło roztopić, ostudzić i dodać do miski, następnie
mleko i
jajka.Wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie aż będzie elastyczne.Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek w kształcie prostokąta, podzielić go na 3 paski.Każdy pasek nasmarować roztopionym
masłem, pesto i przeciśniętymi ząbkami
czosnku.Każdy z pasków podzielić na kwadraciki, takiej wielkości by zmieściły się do formy keksówki - bok ok. 10 cm.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ustawić pionowo i nakładać jeden na drugi kwadraciki farszem do góry.Ustawić poziomo, wierzch posmarować również
masłem i pesto, zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Piec przez 40 minut w temp. 180 st.C. aż się zrumieni.